Kolm kulda Torino olümpialt

Torino taliolümpiamängude esimene nädal oli eestlaste jaoks lausa fantastiline – Kristina SŠmigun võitis kaks ja Andrus Veerpalu ühe kuldmedali. Sellega tõusid mõlemad sportlased samale pulgale selliste Eesti spordiajaloo suurkujudega nagu Kristjan Palusalu ja Erika Salumäe. Ja ehk pole kolme kullaga eestlaste viimane sõna veel öeldud – Kristinal on jäänud sõita veel 30 km vabastiilis, mis peaks talle ju veelgi paremini sobima kui võidetud klassikasõit. Pöidlad endiselt pihku!

+

Kumu on külastajatele avatud

Eile avati ametlikult kunstimuuseumi uus hoone ehk Kumu. Eilne avamine oli 2000 kutsega külalisele, kuid alates tänasest on võimalik kõigil soovijail taasiseseisva Eesti suurimat kultuuriehitist külastama minna. Ligi 700 miljonit krooni maksma läinud Kumu arhitekt oli soomlane Pekka Vapaavuori. Kumu kätkeb endas mitut identiteeti – ühelt poolt on ta meie rahvusgalerii, aga teisalt ka moodsa kunsti muuseum. Kumusse tuuakse ligi 50 000 kunstiteost, kuid korraga mahub neist eksponeerimisele 2000.

-

Labasus ja silmakirjalikkus

Ajakirjanik Inno Tähismaa avaldas Postimehes artikli, kus ülistas prostitutsiooni ja tümitas naisi, kes ei rahulda seksuaalselt oma mehi, kui viimastel selleks soov tuleb. Sellise tülgastavalt labase artikli võiks ju tähelepanuta jätta, kui see ei haakuks nn karikatuurisõjas üles tõstetud sõnavabaduse teemaga. Eesti meediajuhid on rõhutanud, et sõnavabadusega kaasneb vastutus, mistõttu pole pilte Muhamedist ilmunud mitte üheski Eesti ajalehes. Aga kuidas on nüüd lood vastutusega? Kas on vastutusrikas avaldada artikkel, kus väidetakse, et poolte maailma elanike eksistentsi mõtteks on olla mehe jaoks tühipaljas keha?

-

Chaplin jäi Pärnus koduta

Vaatamata Mark Soosaare juhtimisel toimunud rahvusvahelisele protestiaktsioonile, otsustas Pärnu linnavolikogu müüa hoone, kus aastaid tegutses Pärnu uue kunsti muuseum. Arvatavasti ehitatakse hoone ümber korterelamuks. Viljandi linnajuhid on juba teatanud, et on vajadusel nõus muuseumi Viljandisse kolima. Pole ka välistatud, et muuseum saab endale uue kodu Pärnu jõe kaldal.