-Kui kindel see on, et järgmisel kevadel ei korda sarnane olukord nagu Tallinnas esimesse klassi pääsemisega tänavu oli?

Seda on raske öelda, kuid haridusministeerium teeb kõik endast oleneva, et selline olukord ei korduks. Seaduse andmise õigus on ikkagi parlamendil ning seega on vaja saada ka riigikogu heakskiit sellele otsusel, kui on vajadus asja seaduse tasemel reguleerida.

-Oskate nimetada paar põhilist mehhanismi, millega sarnast olukord tuleval kevadel võimalik vältida oleks?

Teadlaste seisukoht on üsna ühemõtteline – igasuguste konkursside või koolikatsete korraldamine esimesse klassi on üsna pretsedenditu ning ei anna usaldusväärseid andmeid inimese tegelike võimete kohta. See ongi kõige põhilisem seisukoht.

-Kas järgmisel kevadel pole siis üheski Tallinna koolis enam katseid?

Igasuguste koolikatsete korraldamist teaduslikult põhjendamata metoodikaga ning ebaselgetel eesmärkidel tasub vältida ja mitte ainult Tallinnas, vaid kõikides Eesti koolides.

-Piirkonnakoolide süsteem peab jääma kehtima?

See on väga mõistlik põhimõte, et lapsel oleks esimene valik kodule kõige lähemal asuv kool. Konfliktsete situatsioonide lahendamiseks on maailmas olemas väga palju mõistlikke süsteeme, kõige lihtsam on loosimine.

Ka praegu kehtib piirkonnakoolide süsteem ja kui mõni omavalitsus seda ei võimalda, siis on see sügavalt kahetsusväärne.

-Mida Te selle loosimise all silmas pidasite?

Kui ühte kooli on rohkem soovijaid kui seal on kohti, mis iganes objektiivsetel põhjustel, siis loosimisega selgitatakse, kes saab sinna ja kes ei saa.

-Kas on oht, et Tallinnas hakkab linnavõim jonni ajama ning süsteem jääb ikkagi samaks?

Ma loodan, et Tallinna linnavalitsuses töötavad siiski mõistlikud inimesed, kes jälgivad heas usus Eesti vabariigi seadusi. Ei tahaks neid küll kuidagi pahatahtlikuses kahtlustada.