-Töötukassas andmetel on registreeritud töötus 8 protsendi kandis. Eurostat teatas, et tänavu esimeses kvartalis on Eesti töötusmäär ligi 14 protsenti. Kus asub tõde?

Ma usun, et mõlemad numbrid vastavad tõele. Registreeritud töötus on alati olnud madalam, kui tegelik tööpuudus. Tegelikku töötust mõõdetakse rahvusvahelise metoodika järgi küsitluste abil. Inimestelt uuritakse, kas nad on viimase nelja nädala jooksul töötanud.

Registreeritud töötuse number võib väheneda ka seetõttu, et inimene kustutatakse mingitel põhjustel töötute nimekirjast, kuigi tegelikult ta ei ole tööd leidnud. Loomulikult on tal võimalik end alati uuesti arvele võtta.

Nende näitajate peaaegu kahekordne vahe on täiesti normaalne ning nii on see alati olnud.

-Millist rolli võib registreeritud töötuse juures mängida see, et minnakse tööle välismaale?

Need, kes Eestis end registreerivad peavad üldjuhul käima regulaarselt töötukassas konsultandi juures ja tõendama oma tööotsinguid. Inimeste lahkumine Eestist tähendab ka registreeritud töötuse vähenemist.

Kriisit väljumine on mitmel pool lähiriikides hästi õnnestunud ning seetõttu on mindud sinna tööle.

-Töötute arv on tublisti vähenenud. Kui palju selles on olnud poliitikute teene?

Poliitikute teenet on siin väga vähe või üldse mitte. Eks see (töötute arvu vähenemine - toim.) näitab ikkagi, et majandusolukord on paranenud ja seda isegi mitte tänu Eesti majandusele, vaid sellele, et meie peamised ekspordipartnerid on kriisist ilusti välja tulnud.

Kui seal peaks näiteks kasv aeglustuma, siis on selge, et see kajastub ka Eesti olukorras, ka töötute numbris.