EI

Aivar Sõerd, riigikogu rahanduskomisjoni liige (Reformierakond)
Miinimumpalga jõuline tõstmine suurenenud elamiskulude katteks viib töökohtade kadumiseni ja jätab algajad esimesest töökogemusest ilma.
Aivar Sõerd

Miinimumpalga mõte on kaitsta töötajat, kes ei oska või ei suuda enda eest piisavalt seista, ja peaks olema sellise suurusega, et tagaks palgatööga minimaalse elatustaseme. Samal ajal peaks miinimumpalga tõus olema kooskõlas tootlikkuse kasvu ja muude põhiliste majandusnäitajatega.

Palgakulu on ettevõtte tootmiskulude oluline komponent ja selle osakaal võib eri majandusharudes suuresti erineda. Tööandja ei saa maksta rohkem palka võrreldes sellega, kui palju loob konkreetne töötaja ettevõttele lisaväärtust.

Toon näite. Aastaid tagasi töötasin üle nelja aasta hotellijuhina. Hotellinduses on ühed palgaskaala madalamad palgad ning palju lihtsat ja odavat tööd. Meie kasutasime lihtsamatel töökohtadel (nagu portjeed, hommikusöögiteenindajad, toateenindajad) üliõpilasi ja suvel hooajalisi töötajaid. Kas see on halb, kui noortele pakutakse tööd? Jõuliselt kasvav miinimumpalk kaotab selle võimaluse.

Selle majandusharu näitel pole miinimumpalga jõulise tõusu olukorras löögi all mitte Tallinna südalinna hotellid, vaid pigem väiksemad ja kaugemate kohtade majutusasutused.

Tuleb arvestada ka sellega, et palgatase on eri piirkondades väga erinev. Miinimumpalga liiga jõuline tõstmine viib kaugemate piirkondade ettevõtted konkurentsist välja või põhjustab seal töökohtade kadumise.