VASTU

Meelike Saarna, pereterapeut
Kingitused ja nende rahaline väärtus jäägu sünnipäeval tagaplaanile. Laste sünnipäeval on kõige olulisem, et oleks vahva koos mängida.
Meelike Saarna, pereterapeut

On väga tähtis, et vanemad oma käitumise ja hoiakutega kinnistaksid arusaamu, mis aitaksid lapsel õppida väärtustama iseennast ja suhteid oma elus. Koos tegutsemisel on inimeste maailmas ikka see mõju, et kui on tore koos olla, tekivad ka suhted. Suhted tekivad inimliku kontakti kaudu.

Raha ja suhted on keerulised valdkonnad. Lapse jaoks eriti. Esmase suhtumise rahasse omandab laps talle kõige lähedasemate täiskasvanute eeskuju järgi. Kui lapse kogemus kodust on selline, et suhted on rahastatud, inimesi hinnatakse materiaalsete kriteeriumite järgi, võib kergesti juhtuda, et lapski vaeb sünnipäevaliste väärtust kingisumma põhjal.

Ilmselt poleks kuigi realistlik öelda, et raha kingiks üldse ei sobi. Laste elu juhivad ju ikkagi täiskasvanud ja nemad peaksid enne kõik läbi rääkima: kõigepealt pereringis ja siis sünnipäevale kutsutud laste vanematega. Sünnipäevaliste kingiraha üle peaks olema põhjust rõõmustada nii külalistel kui ka kingi saajal.

Kui laps teeb või ütleb midagi, mida vanem õigeks ei pea, tuleb teda alati kuulata, et tema mõtteviisist aru saada, ja anda siis täiskasvanuna oma selgitused. Tõsi, selgitamine ja loeng ei ole kõige efektiivsemad väärtuste kinnistajad. Kõige parem viis anda lastele kaasa endale tähtsaid väärtusi on käituda ise alati nende väärtuste järgi.