VASTU
Jaak Juske, ajaloolane
Ma arvan, et ainuüksi Konstantin Pätsile pühendatud monument Toompeale ei sobi.

Muinsuskaitse selts soovib Toompeale Kuberneri aeda püstitada 2018. aastaks mälestusmärgi Konstantin Pätsile. Kindlasti väärib Päts kui üks Eesti riigi loojaid mälestusmärki – hoolimata sellest, et Pärnumaal Tahkurannas tema sünnipaigas juba on uhke obelisk.

Kuid tekib küsimus, kas praeguse demokraatliku Eesti parlamendihoone kõrvale sobib panna kuju isikule, kes korraldas 1934. aastal riigipöörde, asendades demokraatliku riigikorra vaikiva ajastuga. Üksnes Pätsile pühendatud kuju sinna ei sobi. Kuuldavasti on ka riigikogu kantselei samal seisukohal.

Seetõttu olen teinud kompromissettepaneku püstitada Toompeale mälestusmärk kolmele julgele päästekomitee liikmele: Pätsile, Vilmsile ja Konikule. See Eesti ajaloos oluline kolmik väärib kindlasti Toompeal asuvat mälestusmärki. Tegemist oleks mälestusmärgiga just Eesti riigi loojatele, meie iseseisvusele. Parima kunstilise lahenduse selgitaks välja juba avalik konkurss.

Pätsi kuju ümber vaidlused veel jätkuvad, ent samal ajal on Tallinna linnavalitsus otsustanud toetada minu ettepanekut püstitada Eesti Vabariigi sajandaks sünnipäeva-aastaks mälestusmärk ehitusinsenerile ja esimesele eestlasest Tallinna linnapeale Voldemar Lenderile ning tema koolijuhist abikaasale Elfriedele. Asupaigana on kõige tõsisemalt kõne all Tallinna kesklinna Politseiaia park.