Küsimused
Kas Eestis on hea olla ettevõtja?
Mis motiveerib ettevõtjat?
Räägivad Ernst & Youngi eestvedamisel toimunud konkursi Eesti Aasta Ettevõtja 2011 finalistid.
Tänavuse aasta ettevõtja tiitli said Priit Alamäe ja Taavi Kotka Webmedia Groupist.

Priit Alamäe
Webmedia Group
AS-i juhatuse liige
Riik on püüdnud ettevõtete elu võimalikult lihtsaks teha. Maksusüsteem on üldiselt lihtne ja arusaadav, e-teenused toimivad, kapitalile saab ligi ja korruptsioon on Eestis peaaegu välja juuritud. Negatiivsena võib esile tuua kõrged tööjõumaksud, inseneride vähesuse, aeglase kohtusüsteemi, maaga seotud planeeringute menetlemise aegluse ja halva lennuühenduse muu maailmaga. Alati võib viriseda ja kõike saab alati paremini teha, aga üldiselt on Eesti ettevõtluskliima pigem hea.
Viisteist aastat tagasi oli sõnal ärimees veel kergelt negatiivne varjund, aga ühiskonna tsiviliseerumisega on ka see muutunud. Tundub, et üldiselt Eesti ühiskonnas ettevõtlust ja ettevõtlikkust hinnatakse. Tekkinud on arusaam, et ilma eduka majanduseta pole meil edukat riiki ja et majandus seisab ettevõtjate õlul.
Mind kui ettevõtjat motiveerib tegutsema seesama sisemine tung, mis on edukatel sportlastel. Sportlast ei saa keegi sundida rohkem trenni tegema, see tahe peab tulema inimesest endast. Ettevõtlus on elustiil ja eneseteostus. Raha on eduka tegutsemise kõrvalprodukt ja ettevõtte edukuse mõõdik.
Webmedia Group OÜ on üks Eesti juhtivaid tarkvaraarenduse ettevõtteid, tema käibest ligikaudu 75% pärineb väljastpoolt Eestit.

Tõnis Kaasik
AS-i Ecometal omanik
Üldiselt on Eestis küll hea ettevõtja olla – kui oled asjad joonde saanud ja ei pea enam väga riigi ja omavalitsustega suhtlema. Seda, et ühiskonnas ettevõtjate peale viltu vaadataks, pole ma ka tunnetanud. Ettevõtjaks olema motiveerib mind natuke hasart ja eks ta on ka eneseteostus. Ettevõtlus on eneseteostuse vorm, mis mulle sobib.
Ettevõtjaid võiks Eestis rohkem olla – just tõsisemaid ettevõtjaid, selliseid, kes tahavad rohkem korda saata, kui lihtsalt osta odavamalt ja müüa kallimalt. Tõsisel ettevõtjal tuleb teha suuremaid investeeringuid ja võtta suuremaid riske, aga see lubab ka tõsisemaid tulemusi ja kasumit.
AS Ecometal töötleb kasutatud akusid ja pliijäätmeid ning toodab neist pliid.

Andrei Sõritsa
 AS-i Kliinik Elite asutaja ja juhataja, naistearst
Eestis ettevõtja olla on väga hea võrreldes Läti, Leedu, Ukraina, Venemaaga... Kui vaatame nende riikide gruppi, kust me oleme tulnud, siis Eesti on parim koht.
Vaadates ühiskonna suhtumist ärisse ja ettevõtlusse peame arvestama, et Eesti Vabariik on alles 20 aastat vana, enne seda oli ju sotsialism, 20 aastaga ei saagi teha saja-aastast hüpet. Ärikultuur, ärieetika – nende arenemiseks on vaja aega.Ettevõtlus ja äri on osa elust. Teen seda selleks, et mina, minu lapsed, minu töötajad elaksid paremini. Väikeettevõtja on koristaja, sekretär, santehnik jne – kõik ühes isikus, kuni ettevõte kasvab ja suurem struktuur paika saab. Osa inimesi ütleb: milleks sellist koormat võtta, nii saab 40-selt infarkti!
Kliinik Elite on u 50 arstiga meditsiiniettevõte, mille tegevusvaldkonnad on günekoloogia, androloogia, uroloogia, sünnitusabi jm.

Olli Heinonen
Santa Monica Networks Eesti OÜ nõukogu liige ja osanik
Eestit on tituleeritud üheks Euroopa paremaks ettevõtluskeskkonnaks ja mina sellele jutule vastu ei vaidle. Ettevõtjate ja ärimeeste peale viltu vaatamist esineb igal pool maailmas.
Selle ajaga, mis mina Eestis olen elanud – 17 aastat –, on edasiminek olnud lausa hämmastav. Eestlased on samavõrra ettevõtlikud kui Põhjamaade inimesed. Kõik, kes on ettevõtjad, tahavad midagi saavutada – see on üks suur tegur, mis paneb nad tegutsema ja pingutama. Eks ma olen elus üht-teist ka juba näinud ja teinud ning ühel hetkel leidsin, et miks mitte nüüd ennast ettevõtjana proovida.

Santa Monica Networksi peamised tegevusvaldkonnad on infotehnoloogilised võrgu-, turva-, side- ja halduslahendused.
Janek Pohla
Tahe Kayaks OÜ tegevjuht ja kaasomanik
Probleeme ettevõtluskeskkonnas leidub: näiteks oskustööjõu nappus, aga midagi väga suurt ja pärssivat ka praegu kurta ei saa. Kui vaadata ühiskonna üldist suhtumist ettevõtjatesse, siis trend on positiivne. Viimasel aastal on tunda, et inimesed on hakanud rohkem ettevõtlusega tegelema.
Töötaja seisukohalt on raske mõista, mis riske ettevõtte omanik peab võtma ja millised kohustused tal lasuvad; palgatöötajad hindavad asju ikka põhiliselt enda vaatepunktist ega mõtle, mida nõuab ettevõtte käigus hoidmine jne.

Tahe Kayaks on üks Euroopa suuremaid kajakitootjaid, mille tootmiskompleksid asuvad Viimsis ja Tartus.

Intervjuu konkursi kuuenda finalisti, advokaadibüroo Sorainen omaniku ja vanempartneri Aku Soraineniga ilmub 9. novembri Ärilehes.