Rate.ee asutaja ja omanik Andrei Korobeinik on hakkama saanud märkimisväärse saavutusega - Rate.ee-l on Eestis 350 000 kasutajat ning sel ülipopulaarsel võrgukeskkonnal on laienemisplaanid väljapoole Eestit. Ning aktiivsele omanikule iseloomulikult on ta oma firma huvide eest alati jõuliselt väljas.

Ka seekord ei viivitanud ta vastusega. Kiiresti jõudis toimetusse tema vastulause, milles ta väidab: "Hetkeseisuga (30. mai 2005., kell 14:00) ei ole Rate.ee-s kordagi ilmunud huvi "venelaste tagumine". Rate.ee andmebaasi jäävad alles kõik huvid, mida Rate.ee kasutajad on endale kunagi valinud - nende seas eelpool mainitut ei ole." "EPL-i toimetajad ei saa ühe konkreetse Rate.ee huviala kontrollimisega hakkama," väitis Korobeinik.

"Venelaste tagujaid" on kolm

Siiski ei vasta tema enda väide tõele. Oma kirjas toimetusele heitis Andrei Korobeinik toimetusele ette, justkui Eesti Päevaleht ei kontrolli "EPL lugejate poolt edastatud informatsiooni korrektsust" ning " avaldab Rate.ee kohta valeinformatsiooni". Päevalehe info oli õige ja "Venelaste tagumine" kui huviala on Rate.ee-s täiesti olemas. Selle "harrastuse" on kirja pannud kasutajad Ajutinreit (www.rate.ee/users/Ajutinreit) ja G-Unit Soldier (www.rate.ee/users/G-Unit-Soldier) ja Moderator (www.rate.ee/users/Moderator). Esimene kasutajanimi on registreeritud 13.aprillil 2005, teine 30. mail 2005, kolmas 3. märtsil 2005.

Kuid samas kirjas Korobeinik nii: "Meie põhimõtteline arvamus on see, et inimesed peavad oma virtuaalsete tegude eest ise vastutama (täpselt nii, nagu nad teevad seda oma reaalses elus); Rate.ee pole suur vend, kes juhib oma kasutajaid õigele teele. Kui Rate.ee-s ilmuvad shokeerivad huvialad, siis meie arvates pole selles süüdi Rate.ee. Selles on süüdi ühiskond, mis oleks ehk natuke tervislikum, kui ajalehed ei valetaks oma lugejatele."

Erinevad reeglid?

Nõudes Päevalehelt küll ka lugejakirjades sisalduvate andmete ülekontrollimist, arvab Korobeinik samas, et kui "rate.ee-s s ilmuvad shokeerivad huvialad, siis meie arvates pole selles süüdi Rate.ee".

Niisiis - kui Rate.ee-s ilmub rassilisele vihkamisele kutsuv "huviala", siis pole Rate.ee-l sellega midagi tegemist, sest "inimesed peavad ise oma virtuaalsete tegude eest vastutama"; kuid ajaleht peab ka lugejakirjade sisu üle kontrollima?

Tegelikult siin vastuolu ei ole. Pikka aega on internetti vaadeldud kui homogeenset keskkonda, kus kõigile "maaomanikele" kehtivad ühesugused seadused. Mida aeg edasi, seda selgemaks saab aga see, et erinevates võrgukeskkondades on erinevad reeglid. Eesti Päevalehele kui kvaliteetväljaandele esitatavad nõudmised info täpsuses on palju kõrgemad kui Ratele-esitatavad nõudmised (mis kuidagi ei vabasta aga Rate-eed vajadusest tunda ja täita Eesti Vabariigi seadusi).

Rate.ee juhtide vastutus suureneb

Kuid ka Rate.ee on jõudnud tänaseks olulisele rajajoonele. 350 000 kasutajat on väga suur hulk ja see tähendab Rate juhtidele ka väga suurt vastutust. Ei ole siiski enam nii, et nii suure ja mõjuka veebikeskonna kasutajate tegevus või huvid "ei ole kellegi teise asi". On küll, ja isegi väga!

See vastutus tuleneb Rate.ee-s toimuva võimalikest tagajärgedest ja selle ees ei ole Rate juhtidel enam võimalik silmi sulgeda. Väikesest huvirühmast on välja kasvanud veerandit Eesti elanikke hõlmav kogukond. See on noorte igapäevase suhtlemise, hoiakute ja väärtuste kujundamise keskkond.

Kui need väärtused ja hoiakud kisuvad kiiva, kui see võib õhutada uimastite tarbimist või rassiviha õhutamist (ma ei väida, et see praegu nii on!), siis puudutab see teema avalikkust laiemalt ja kindlasti ka neid õiguskaitseorganeid, kes sellega tegelema peavad. Ja tegelikult puudutab preventsiooni mõttes juba enne, kui häda käes.

Rate-ee tähtsust näitab ka see, et Eesti Päevalehe lugejakiri seda puudutas. Järelikult oli see nii oluline teema, et sellele on vaja avalikkuse tähelepanu juhtida.

Loe lisaks Priit Hõbemäe blogist MEKA (Meedia.Eetika.Kriitika.Analüüs.) (http://meediaeetika.blogspot.com), kus on artikli lisamaterjalid, Andrei Korobeiniku kiri peatoimetajale ning lugejate kommentaarid.