Õigupoolest on Cēsise lähistel paikneva külalismaja külalislahkust nautinud peamiselt Andris Bērziņš ise, riigipea aastatel 2011–2015. Ametis olles ei kippunud ta tarvitama Jūrmala residentsi, kus elutseb näiteks praegune Läti riigipea, vaid elas vaheldumisi Riias ja Cēsise lähistel külalismajas Kājiņas, mis formaalselt kuulus tema tütrele Eva Manavadugele ja pojale Aigarsile.

Kājiņas (eesti keeli Käpad) ehitati aastatel 2004–2005 just nimelt majutusasutuseks ja seda Euroopa Liidu tõukefondide abiga, mida vahendas Läti maaelu toetav riiklik sihtasutus. Bērziņši tütar sai selleks tööks 178 000 latti ehk 253 271 eurot – ivake suurem summa, kui kulus Ärma turismitaluks tegemiseks.

Oligarhide presidendi kenake mõis

Balti riikides tegutsev Briti päritolu kirjamees ja ajakirjanik Mike Collier elab „külalismajast” või hoopiski presidendi mõisast umbkaudu 30 kilomeetri kaugusel. Tema sõnul on sealses piirkonnas samasuguse skeemiga lastud mõjukate inimeste eramaju putitada neljal-viiel juhul. „Sa ei saa seda toetust, kui sul pole kedagi siseringis,” ütleb Collier. „Ja Bērziņšil on seal kenake olemine: peamaja, külaliste hoone, tenniseväljakud ja väike suusanõlv.”

Presidendi tütrele kuuluva majutusasutuse külalislahkust pole tundnud keegi peale presidendi.

Mõistagi ei kippunud Kājiņase külalismaja äri õnnestuma. Algul oli ettekäändeks üsna vahetult pärast ehitiste valmimist puhkenud majanduskriis. Hiljem teatati aruannetes, et külalismaja soovitakse laiendada, aga midagi ei järgnenud. Külalismaja pole majutusettevõtete andmebaasides ja selle kohta ei saa ka infotelefonist andmeid. Ka kõikvõimalikud uurimisasutused on teatanud, et alust uurimiseks ei ole.

Collier on kirjutanud ka poliitilise sisuga ingliskeelse satiiriraamatu „Läti suuruselt neljas”, kus Eesti president satub Bērziņši mõisa külla ja kiidab teda, öeldes, et too on mõisaga tublit tööd teinud. Ilmselt ei rõõmusta Eesti endist presidenti, Eestist Põhjamaa tegijat, võrdlus Bērziņšiga, sest kui Bērziņš sai võimule, nimetati seda oligarhide võiduks.