Seagali ütlused, eriti tema tingimusteta toetus Krimmi okupeerimisele on keerutanud siin üles paraja tormi. Üks Eesti tuntumaid muusikuid kutsub üles festivali boikottima – ja saab internetis vastuseks ühe kirjaniku rõveda ropendamise. Välisminister Urmas Paet leiab samuti, et Seagali ütlused on suurele osale demokraatiat ja õigusriiki austavale maailmale vastuvõetamatud ning et festivali korraldajatel võinuks olla suurem ühiskondlik tunnetus.

See kõik näitab, et Ukraina sõda käib vaimses mõttes meiegi õuel. Ida-Ukrainas lendavad raketid ja hukkuvad inimesed, kuid infosõda läänega peetakse palju laiemal rindel. Küsimuse all on põhiväärtused, nagu seaduste ülimuslikkus vs. ühe juhi tahe. Samuti erinev arusaam sellest, kas eelmiste sajandite jõupoliitikat saab aktsepteerida.

Üks pooltest, Venemaa peab infosõda aktiivselt. Avalike eesliinivõitlejate kõrval töötavad sama eesmärgi nimel eri ülesannetega agendid: peale äraostetud poliitikute ja arvamusliidrite ka need, keda Vladimir Lenin nimetas kasulikeks idiootideks. Meie poolt vaadates kuulub Seagal ilmselt viimasesse kategooriasse. Kui Putini võimsust kiitis juba Times (tõsi, enne Krimmi okupeerimist) ja kui tema õigsust usub praegu 86% venemaalasi, miks ei võiks siis tema vastu sümpaatiat tunda ka üks filminäitleja?

Kokkuvõttes põhineb demokraatia tugevus ikkagi arvamuste paljususel. Võimalus vabalt oma veendumusi väljendada on üks peamisi kriteeriume, mis meid Putini režiimist eristab. Pikkade demokraatiatraditsioonidega maades saavad end kuuldavaks teha väga erineva mõttemaailmaga inimesed neofašistidest maoistideni. Muu hulgas hoolitsevad nad selle eest, et mõni liiga domineeriv narratiiv laiemat pilti silmaklappidega ei varjaks.

Kellele Seagal on oma Putini-lembusega vastumeelne, see võib tema kontserdi päevakavast maha tõmmata. Niisamuti ei kohustanud keegi minema Putini ühe lemmik­ansambli Ljube maikuisele Tallinna kontserdile. Ent inimeste esinemisvabadust ei tohiks nende poliitiliste veendumuste põhjal piirata – meie välisministri ütlus oli üsna piiri peal. Hoopis iseasi on, kas Augustibluusile teevad au Seagali muusikalised võimed.