Eesti sündis putšist

Praegune Eesti Vabariik on putšist sündinud. Ühest räpasest ja purupurjus, seniilsusele kalduvast putšist. Kuid kas sellest hoolimata või just selle pärast on putšism kui meetod jäänud omaseks neile, keda me endi seast võimule valime.
Üldiselt hakatakse mingist hetkest ajama onupojapoliitikat. Pean silmas konkreetselt Lauri Vahtre „sotsiaaltöökohta”. Muide – ka järske põlvkonnavahetusi võib käsitada putšidena.
Olen selle tendentsi ja tagajärgede kohta väiksemas ringis ikka öelnud: institutsionaalne elitarism igal tasandil ja igas kontekstis koos sellega kaasas käiva mentaalse grupiintsestiga päädib sujuva sotsiaalse dekadentsiga ning kulmineerub degeneratsiooniga. See on patt, millest keegi meist, kes on mingilgi tasandil võimu mekkinud, pole lõpuni puhas. Just sellepärast läheb mis tahes „jama” lõpetamiseks ette võetud putš lõpuks p***i.
Jätkuks: kas teate, kuidas Eestis tegijaks saab? Tuleb hõivata, enamasti enda ülesupitamise või valimistejärgse sujuva putšiga, oma valdkonnas või haldusalas mõni võtmepositsioon, luua mõned võimalused-väljundid ja muuta seeläbi kõik (või enamik) samal alal tegutsejad oma tänusõltlasteks, komplekteerida kiidulaulukoor.
Kui selline putš päriselt ei õnnestu või toimub osaliselt, järgneb kodusõda. Enamasti poriloopimise ja kahe rühmituse vahele jääva soo ehk sensatsiooninäljas ajakirjanduse kaudu vastastikku ärategemise näol. Kurb, kuid nii see on. Ja kui üks putšistide seltskond ammendub, võtavad järgmised putšistid nende kohad järgmise putšiga üle. Putšist oled sina sündinud, putši pead sina ka kustuma.