Kes võiks teie arvates saada Rahvaliidu uueks juhiks?
Kõige parem oleks muidugi Villu Reiljan. Ma kujutan ette, et Rahvaliidul on praegu sama raske aeg, kui kunagi erakonda formeerides. See, et mõned liikmed ära lähevad, pole probleem, vaid pigem lahendus, sest need sotsid, kes nähtavasti eksikombel Rahvaliitu astusid, lähevad sinna tagasi, kus on nende kodupartei. Meie võõraid agente ei tahagi pidada. Kui Reiljanil ei õnnetu tagasi tulla ja võib-olla ta nii väga ka ei soovi seda ametit võtta, siis ma ei teagi, kes see võiks olla. Mina oma kõrge ea tõttu ei sobi, kuigi oleksin valmis ajutiselt olema kuni lõpliku läbirääkimiseni.

Kellest veel erakonna juhina juttu on olnud?
Raimo Kägust on olnud juttu. Seda olen kuulnud ka varem, kuigi pigem teoreetilise variandina. Üldiselt on otsitud inimest, kellel oleks karisma, meil erakonnas aga on reuma ja muud asjad, selles eas karismat enam ei leia.

Nii et Rahvaliit vajab värvikat juhti, kes silma paistaks?
Praegu oleks vaja jõulist juhti. Isevoolu teed ei taha ükski asi enam minna. Kuna raha on vähe, peab rohkem tööd tegema. Sel juhul peab juht olema inimene, kes seda tööd ilma rahata teeb ja on nõus enda kanda võtma mitmeid kulutusi.

Kas kongressil tehtud otsus iseseisvana jätkata muudab erakonda kuidagi?
Ma arvan, et muudab paremuse suunas, kuigi tuleb tunnistada, et osad tipud lähevad ära. Aga äkki on nad seni olnud teiste tõusmisel ees hoopis. Punn oli ees, mööda minna ei saanud ja mõned, kellel ambitsioonid suured, ei olnud edasiminekut.

Mil määral muudab tippude lahkumine erakonna valijaskonda?
Ma usun, et valijaskonda pisut muudab, sest mõnedel on isikuhääled ja mõnedel erakonnapõhised toetajad. Seda erakonna juhid Rüütli ja Lember ka näitasid, et kui arvestada maha need hääled, mida saidisikud, kes enam ei kandideeri või lähevad ära, jääb kuskil 12 000 häält meil vähemaks, kui eelmine kord. Sel juhul muidugi jääb häältesaak valimistel alla 5% ja see on mingisugune ohusignaal. Aga igal juhul usume, et valimistulemus ei ole vaid lihtmatemaatikaga lahendatav.

Teie olete kindlalt veendunud, et Rahvaliit pääseb ka järgmisse riigikokku?
Ma usun, et pääseb. Meie igatahes paneme oma nimed välja. Kui rahvas meid ei vali, on nad ka ise tagajärgede eest vastutavad. Öeldakse, et iga rahvas on väärt oma juhte.

Nimetasite oma erakonna juhi eelistusena Villu Reiljanit. Teatavasti on tal kaelas mitmed mured, millest üks saab homme vähemalt meie riigis lõpliku lahenduse.
Võib-olla peab ta ikkagi Euroopa inimõiguste kohtusse minema, kuna on liiga palju juba kulutanud. Mulle teeb see muret, et peame võtma laenu, et tõrjuda üsna umbmäärasi süüdistusi. Ma usun, et Reiljanil on vaatamata kõigele küllalt suur roll ka siis, kui erakonnal on uus juht. Ta tunneb inimesi, keda meist keegi ei tea. Nende kõigiga ei jõua tuttavaks saada keegi, kes väljastpoolt etteotsa tuleb.

Autor: Urmas Jaagant