•• Rahvaliit on tagasi saamas nisˇipartei mõõtmeid, kaalu ning vastavalt sellele ka oma kohta, mõjujõudu ning -välja Eesti paraku küllaltki kirevalt muutlikul poliitilisel maastikul. Seesuguse järeldusega sundis reporter oma läbimõeldult kavalate küsimustega teisipäeva lõuna paiku Vikerraadio saates nõustuma Rahvaliidu üht juhtivtegelast, endist ministrit Margus Leivot. Raadioajakirjanik nentis tabavalt, et seoses Arnold Rüütli tõstmise või surumisega presidendiametisse tõusis Rahvaliit küll mõneks ajaks pisipartei tasandilt kõrgemale, kuid on nüüd, mil presidenditool ega -kantselei ei toeta Rahvaliitu enam ei otseselt ega kaude, pidanud taas ühiskonnas oma endise, loomuliku ning erakonna potentsiaalile vastava koha sisse võtma. See koht näidati Rahvaliidule kätte viimastel riigikogu valimistel, kus Rahvaliit sai vaid hädised kuus parlamendikohta senise 13 asemel.

Trikkidega suuremaks

Meenub, milliste ebaausate võtetega Villu Reiljani enda isiklikul dirigeerimisel Eesti Pensionäride ja Perede Erakond (EPPE) ligi üheksa aastat tagasi Rahvaliiduga mehaaniliselt liideti. Nagu hiljem selgus, oli Rahvaliidu peaeesmärk lihtsalt oma liikmete arvu kasvatada, sest pensionäride ja puuetega inimeste eluliste huvide kaitsmisel pole Rahvaliidul olnud mitte midagi märkimisväärset ette näidata. Selle asemel on Rahvaliidust aasta-aastalt saanud üha tegusam suurpõllumeeste huvide kaitsja riigikogus.

Kurikuulus lepe

Oleks selle erakonna juhtidel pisutki enam tarkust, poleks nad koos Keskerakonnaga käkerdanud Arnold Rüütli Kadriorgu tagasi valimiseks kokku kurikuulsat KERA lepingut, milles presidendi erapooletu institutsioon oli tobedal moel seatud kogunisti nende kahe erakonna vankumatu liidu ja edukuse garandiks. Kurikuulsad on ka Villu Reiljani enda allkirjastatud maadevahetustehingud.

Nüüd aga on juba ilmselt liiga hilja olematut poliitilist tarkust taga nutta. Nüüd sätib halastamatu tegelikkus asju sedasi, et kui oled nagu Rahvaliidu paljud senised juhid, siis võid mitmeski mõttes isegi keskmise suurusega erakonna allavett lasta. Ja seda vaevalt kogemata.

Ants Tamme,

Videviku peatoimetaja, parteitu