Kel ei tule meelde, siis see oli seesinane koosviibimine, kust põgenes Soome endine välisminister Ilkka Kanerva, kes oli SMS-sõnumite tõttu seksiskandaali sattunud.  

Ühesõnaga oli tähtis üritus, kust üks skandaalne inimene enne oma esinemist jalga laskis. Tagasivaates ei meenugi, et see palju maailmakuulsaid esinejaid koondanud üritus oleks rohkem süvendatud tähelepanu pälvinud. Arutati seal ju ometi päevakajalisi rahvusvahelise elu küsimusi. Miks see konverents siis rohkem tähelepanu ei saanud?

Kuulnud juba kuu aja eest konverentsi peateemat “Tabamata Euroopa”, võis loota, et ehk võetakse täpsema luubi alla Euroopa või kitsamalt Euroopa välispoliitika kujunemisvalud. See on ju ometi palav teema.

Kuid mida konverentsi programmis ei tabatud, oli Euroopa. Selle asemel oli kuhjaga NATO probleeme ja sekka Venemaad. Euroopa teema tuli diskussioonidesse USA ja Vana Maailma välispoliitika võrdluses, Lähis-Ida küsimuste võtmes ning nädalavahetuse viimase teemana, kus küsiti, kuidas peaksid Põhja- ja Baltimaad Euroopa ühisesse välispoliitikasse panustama. Pealkirja põhistamiseks igatahes vähe.

Ent kuna tegemist on ikkagi vabariigi presidendi patronaaÏi all toimuva üritusega, ei läinud Päevaleht suurejoonelise konverentsi ignoreerimise teed. Ikka tuleb käia ja kuulata. Arutades kolleegidega kahe päeva jooksul kogutud tarkuse hulka, tuli tunnistada ühe arutlusringi väitlusjuhi kokkuvõtet, et arutelu oli tore ning kohalviibijad olid kõigega nõustunud, aga paraku polnud kohal ühegi ühel häälel hukkamõistetud seisukoha esindajat.

Ja nii oligi. Tegemist oli vaadetelt erakordselt ühtlase seltskonna väljasõiduistungiga, kus laias plaanis kurdeti, et Venemaa on paha, NATO peaks Bukarestis Ukrainale ja Gruusiale MAP-i ehk liikmesuse tegevuskava andma ja Euroopa välispoliitikat tuleb ikka tugevdada. Alati on ju kena veel kord oma mõtteid kinnitada, kuid paraku mõteldakse end sedasi ummikusse. Kellega või millega vaieldakse, kui vastaspoolele pole sõna antud? Kus oli Kremli väljapaistev ideoloog või Londoni börsi esindaja, kelle Gazpromi soosiva tegevuse üle pahandas Briti ajakirjanik Edward Lucas ka Päevalehes laupäeval ilmunud intervjuus? Sageli kurdetakse, et Eestil on oht kujuneda ühe teema riigiks, mis keerleb enda ja Venemaa vaheliste probleemide ümber. See konkreetne konverents rohtu selle pahe vastu küll ei pakkunud, vaid süvendas haigust.

Aga tagasi Ilkka Kanerva juurde, kellest tuli tahtmine kirjutada. Sellise mõõduga konverents seda korraldava mõttekoja toetusel peaks püüdma inimesi harida ning pakkuma neile uut mõtlemisainet. Tuletan meelde: president Toomas Hendrik Ilveski on valutanud südant Eesti mõttekodade vähesuse üle. Need iseseisvad organisatsioonid peaksid tegema endast kõik, et valgustada, kritiseerida ja arvustada nii oma valitsuses kui ka rahvusvahelises elus levivaid mõtteid.

Süsteem ei toimi

Lennart Meri konverentsi korraldav Eesti mõttetank SA Rahvusvaheline Kaitseuuringute Kes-kus aga valis täpselt vastupidise tee, tehes endast kõik oleneva, et meedia ei pääseks juurde ega levitaks konverentsil osalejate arvamusi või diskussioonide sisu. Pool programmigi oli igaks juhuks ametlikult suletud. Püüded inimestega organiseerijate kaudu intervjuusid korraldada jäeti ninakate märkuste saatel nurka seisma. Soome meedia arvatavasti ei liialdanud, kui kurtis jõhkrat kohtlemist konverentsi avapäeva vastuvõtul, kus püüti Kanervat tabada.

See näitab kahjuks, et riigi raha toel poputatavate mõttekodade süsteem ei toimi. Rahvusvaheline Kaitseuuringute Keskus saab kaitseministeeriumilt sel aastal 13,3 miljonit krooni. Iseseisvat ja kriitilist mõtlemist pole see aga kaasa toonud. Paraku kehtib see järeldus ka teiste instituutide ning isegi avalik-õiguslike ülikoolide kohta. Üle-üldine ja paaniline on kartus, et kriitika või vähimgi katse esitada küsimusi võimu käitumise kohta võib vähendada kellelegi suunatud rahavooge. Riigile ja võimule on sellised äraostetud partnerid muidugi mugavad.

Ehk andis ürituse etableerumisest ja igavusest märku ka president Ilvese röötsakil ja väsinud kogu saali esirea toolidel viimase arutlusringi ajal. Rahustuseks korraldajatele: seda uskumatut pilti ei vahendata siinjuures saali diskreetsest sisemusest, vaid selle kandsid konverentsikeskuse fuajee monitoridele ametlikud kaamerad. Ahhetasid nii valel korrusel väljunud turistid kui ka suur hulk Ilkka Kanervat oodanud Soome ajakirjanikke.