Reformierakonna juhid on varasematel aastatel võrrelnud EKRE liidreid natsidega. Samuti on Reformierakond vihjanud, et EKRE tegutseb Kremli huvides. Kuid see kõik on unustatud.

Tänavu jaanuaris esitas endine Reformierakonna esimees Taavi Rõivas EKRE poliitiku Jaak Madissoni kandidatuuri Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni aseesimehe kohale. Arvestades, et Eesti on sel aastal Euroopa Liidu eesistujamaa, on see märkimisväärne nominatsioon.

Hea küsimus on see, mida teeb EKRE esindaja Euroopa Liidu asjade komisjonis – õõnestab liitu seestpoolt, nagu ikka?

Rõivase sõnul oli see lihtsalt formaalsus, kuid tänaseks on selge, et tegemist on strateegilise koostöö ja partnerlusega kahe erakonna vahel.

Minu tuttavad venelased küsivad selle peale, kas tõesti eestlased imestavad, et Reformierakond just EKRE vastu sümpaatiat tunneb – nende jaoks on need kaks erakonda äravahetamiseni sarnased olnud kogu aeg.

Ratase Peterburi visiidi ajal rünnati ühiselt peaministrit. Ühiselt võimendati Semjonovi teemat.

EKRE räägib, et Keskerakond tegeleb Tallinna “venestamisega” ja nõuab mitte-kodanikelt hääleõiguse ära võtmist kohalikel valimistel. Reformierakond tahab kinni panna venekeelsed lasteaiad ning nimetab nende olemasolu apartheidiks haridussüsteemis.

Mõlemad on teravalt kritiseerinud Keskerakonna seisukohti seoses vene gümnaasiumidega. Väga teravalt oldi vastu Keskerakonna ettepanekule anda pikka aega Eestis elanud inimestele lihtsamini Eesti kodakondsus.

Kui ajakirjanikud hakkasid küsima, kas Reformierakond ja EKRE on valmis moodustama koalitsiooni, siis ütles Reformierakonna esimees, et on selleks valmis. Euroopa Parlamendi saadik Urmas Paet selgitas, et EKRE-ga võiks koostööd teha “kui nad Eesti Euroopa Liidust lahkumise jutu jätaksid”.

Aprilli alguses võeti EKRE kongressil vastu avaldus, mis kutsub üles Euroopa Liidu liikmelisuse küsimuses korraldama uut rahvahääletust. Veebruaris selgitas Martin Helme ajalehes Pealinn, et Eestile oleks kõige parem lahendus kui see “jõle sotsialistlik liit” laguneks.

EKRE ei loobu kindlasti Euroopa Liidu vastasest retoorikast, kuid küll nad Tallinnas Reformierakonnaga kokku lepivad kui vaja on.

Seega, loomulikult loodame, et vene valijad tulevad valimistel välja ja toetavad meid, sest nähakse, et Keskerakond suudab ajada tasakaalukat poliitikat.

Kuid olen samavõrra kindel, et sel korral valivad Keskerakonda ka paljud sellised inimesed, kes ei ole seda kunagi varem teinud. Linnas, mille elanikkonnast ligi poole moodustavad inimesed, kelle kodune keel on vene keel, ei ole eriti tark minna teadlikult rahvuspingeid üles kruvima.