Aasta enne valimisi oli SDE toetus 28% ja Mikser kinnitas, et sotsid lähevad valimisi võitma. Aasta hiljem, valimiste päeval hääletas sotside poolt vaid 15% valijatest. Numbritega ei vaidle, ligi pool toetusest haihtus aastaga.

Ossinovski on saanud esimees olla täpselt aasta – kuidas see on mõjunud SDE reitingule? Mitte kuidagi, erakonna toetus on endiselt täpselt samas kohas, mis aasta aega tagasi, 15-16% kandis.

Veidi enam kui aasta on jäänud järgmiste – kohalike – valimisteni. Ossinovski peab tegema midagi, et kehvast seisust välja murda. Nüüd või mitte kunagi.

Siit soov defineerida uus põhikonflikt ühiskonnas ja positsioneerida sotsid nö “avatud Eesti” eeskõnelejana. Eks aeg näitab, mida reitingud selle peale teevad.

Tõenäolisem on, et sotsid sellest ei võida ja Ossinovski vahetab ka selle teema mõne teise vastu välja. Nii on läinud mitmel korral varem.

Kui midagi on vaja päriselt ära teha, on SDE lüliti alati “off”-asendis

Enne Riigikogu valimisi lubas Ossinovski Ida-Virumaal häälte saamiseks kaitsta vene gümnaasiume eestikeelsele õppele ülemineku eest. SDE esimeheks saades lubas ta avada koalitsioonileppe.

Ossinovski, Vakra, Nestor räägivad, et olukord on väga hull ja läheb kohe täitsa käest ära. Kuid seltsimehed, mis on lahendus? Me saame aru, mida te räägite, aga mida te kavatsete teha?

Või on jälle nii, et midagi on vaja päriselt ära teha, siis on SDE lüliti alati “off” asendis.

Mina ei usu, et suur osa Eesti ühiskonnast tunnetab EKRE-t kuidagi ohtliku erakonnana. Ossinovski karjub “Hunt! Hunt!” aga rahvas näeb ainult hamstrit.

Ainult ühes asjas on Ossinovskil õigus. Nimelt selles, et EKRE toetub rahulolematusele, mis ühiskonnas oli juba enne EKRE-t olemas.

Rahulolematuse põhjused aga on majanduslikud – aeglane majanduskasv, suur majanduslik ebavõrdsus.

EKRE toetajatele tundub, et ajal kui nende maja põleb, lööb eliit lulli. Tegeletakse marginaalsete teemadega. Valimised toimuvad, kuid viimane kord kui Reformierakond ei olnud valitsuses, oli aastal 1998.

Kaasa ei aita see, et kõigi kolme koalitsioonierakonna eesotsas on silmapaistvalt nõrgad poliitikud – Rõivas, Tsahkna. Jevgeni Ossinovski sai viimastel valimistel oma ringkonnas peamisest konkurendist Yana Toomist neli korda vähem hääli!

Sotside "võidud" valitsuses kõlavad halenaljakana

Rahulolematuse ja majanduse sidumise eest Ossinovskit kiidan, kuid miks nad siis ei loobu selles valitsuses töötamast, kus nad ei saa mõistlikke asju ära teha? Selleks on olnud mitu võimalust.

Andrus Ansip oli ETV+ loomise vastu, pidades seda kulukaks ja mõttetuks ning pakkus, et parem võiks Narva korraliku ujula ehitada. Paraku oli Ansipil õigus. ETV + on vähem vaatajaid kui Narvas basseinis käiks.

Loo moraal on see, et sõnade asemel tuleb olukorra parandamiseks teha ära päris asju.

See, mida Ossinovski esitleb sotside võitudena valitsuses on aga halenaljakas.

“Eelmisel suvel nõudsime koalitsioonileppesse sisse kohalike omavalitsuste rahastamise suurendamist ning mõni kuu tagasi otsustaski valitsus eraldada täiendavalt 25 miljonit eurot ääremaaliste omavalitsuste toetamiseks,” kõmistab Ossinovski.

Mis on 25 miljonit eurot riigieelarve mahtu arvestades? Samas suurusjärgus kulub Põhja-Tallinnas trammitee uuendamisele.

Üldse ei välista, et käimasolevast meedialahingust võib võita EKRE. EKRE toetus on aastaga kahekordistunud, kuid rahulolematuid on ühiskonnas kindlasti rohkem kui EKRE taha koondunud 13% valijatest.

Ossinovski ja talle takka kiitjate rünnaku tulemusel tunnetavad EKRE toetajad veel enam, et kogu liberaalne establishment on nende vastu ning see ainult kinnitab neile, et Helmed ajavad õiget asja.