Euroopa riigid, eeskätt eriteenistused ja julgeolekuorganid ei tohi olla sellises olukorras heausksed ja peavad tegema kõik, et ära hoida uusi rünnakuid, milles kannatavad süütud inimesed. Nii terrorirünnakute kui ka põgeniketulva valguses on vaja läbi vaadata migratsioonipoliitika ning astuda samme eriteenistuste tugevdamiseks ja sisserändajate kogukondades radikaliseerumise ära hoidmiseks.

Jätkuva põgenikekriisi ja sisserändajate arvu suurenedes peavad riigid arvestama, et radikaliseerumise vastased meetmed tuleb tarvitusele võtta kohe, kui põgenikud riiki saabuvad. Kindlasti ei saa neid jätta tähelepanuta ka siis, kui inimesed on näiliselt oma elu uues riigis järje peale saanud, sest radikaalsed kogukonnad otsivad potentsiaalseid värvatavaid pidevalt.

Julgeolekut ei tugevda ainult tugevamad seadused. Eriteenistused ja teised julgeolekustruktuurid vajavad enam ressursse, et jõuliselt ja koordineeritult tegeleda terroritegude ning radikaalsete gruppide tõkestamisega. Samuti vajavad Euroopa riikide julgeolekuasutused enam koordineerimist sarnaselt politseiorganisatsioone ühendava Europol´iga. Eriteenistuste vahel on küll loodud eri koostööformaate, kuid ühtset koordineerivat teenistust, mil oleks ka käsuõigus, ei ole. Eeskätt tunnevad sellest puudust väikeriigid, kuid nagu näitasid viimased sündmused, ei saa ka suurriigid ilma hakkama.

Terrorismiohu valgusel ei tohiks me enam pahaks panna, kui riik otsustab inimeste õigusi ja vabadusi teataval määral piirata näiteks tõhusama kontrolli ja jälgimise näol, kui see aitab ära hoida süütute inimeste vastu suunatud rünnakuid ja vältida uusi ohvreid.

Eestil on range pagulaspoliitika ning meie eriteenistustel on olukord võimaliku terrorismi tõkestamisel kontrolli all. Peame siiski pidevalt arvestama, et uute põgenike saabudes peame kohe asuma tegelema nende integreerimise ühiskonda, et ära hoida radikaalsete gruppide tekke võimalused ning kindlustama, et meie eriteenistused oleks jätkuvalt tugeval ja professionaalsel tasemel. Viimane rünnak näitas, et kuigi terroritegu pandi toime Eestist kaugel, oli kannatanute seas ka eestlasi. Terrorism Euroopas puudutab meid väga otseselt ja Eesti ei tohi jääda terrorismiga võitlemisel kõrvaltvaatajaks.