Äsja ilmnes, et ka tuleva aasta riigieelarvesse ei suvatseta panna mitte ühtki sendikest, parandamaks natukenegi meie hiilgava majandusarenguga Eestis puuetega inimeste ainelist olukorda. Neid inimesi on kokku vähemasti 117 000. Puuetega inimeste toetused kavatsetakse niisiis jätta 2001. aasta tasemele ka 2007. aastal, kusjuures sügava puudega inimene saab toetusraha vaid 640, raske puudega inimene 420 ja keskmise puudega inimene 200 krooni kuus. Siin on jäetud arvestamata tarbijahinnaindeksi muutumine nende aastate vältel, mistõttu 640 kroonist on praeguseks järele jäänud vaid 510 krooni, 420 kroonist 330 ning 200 kroonist napilt 150 krooni.

Sügav pettumus

Kui puuetega inimeste organisatsioonidele sai teatavaks, et järgmise aasta riigieelarve menetlemisel on nende loodetud 5-protsendiliseks toetuse tõusuks vajalik 61 miljonit krooni eelarveprojektist ikkagi välja võetud, tabas puuetega inimesi sügav pettumus. Kuigi kõnealune napp toetusraha pole küll puuetega inimeste ainuke elatusallikas, oleks oodatud lisaraha siiski hädasti vaja nii liikumispuudest tulenevate transpordi lisakulude kui ka tehniliste vahendite soetamise jpm katteks. Sotsiaalminister Jaak Aab on pidanud võimalikuks eraldada sotsiaalministeeriumi eelarvest vaid 5 miljonit krooni abivahenditele mõeldava summa suurendamiseks. Ministeeriumi ametnikud eesotsas ministriga viitavad sellega seoses, et puuetega inimeste tööhõivet kavatsetakse märgatavalt suurendada, parandades ühtlasi ka nende rehabiliteerimisvõimalusi. Nendest meetmetest justkui jätkukski puuetega inimeste vajaduste katmiseks.

Meeleavaldus tulekul

Juhtimaks tähelepanu vajadusele puuetega inimesi tuleva aasta riigieelarvest ikkagi toetada, saatis riigikogu sotsiaalkomisjoni esimees Mai Treial peaministrile esmaspäeval märgukirja. Loodetavasti juhib see nii Ansipit kui ka Aabi lähemale puuetega inimestele eluliselt vajaliku 61 miljoni krooni eraldamisele riigieelarve kaudu.

Loodetavasti aitab valitsuskoalitsioonil küsimust mõistlikult lahendada ka Eesti liikumispuudega inimeste liidu, Eesti vaimupuudega inimeste tugiliidu, Eesti puuetega inimeste koja ning Eesti pimedate liidu korraldatav protestimeeleavaldus Toompea lossi ees 13. detsembril.

Ants Tamme