Üleskutses postitada saadetud kiri tasuta tagasi saatjale pole ju iseenesest midagi erilist, kuid kuidas on võimalik, et aastal 2013 tegeleb üks end kristlikuks organisatsiooniks kutsuv seltskond tagakiusamiskampaaniaga, mis on võrreldav keskaegse nõidade ja teisitimõtlejate tuleriidale saatmisega? Kogu kampaania sisu on ju see, et kui sa ei toeta meid, siis pole sa väärt kodanik, sa oled paha ning ebasünnis; sa ei pea ise mõtlema - meie ütleme, mis on õige ja mis on vale.

Olukorra teeb veelgi kahetsusväärsemaks, et piinlike sõnavõttudega valavad õli tulle ka Riigikogu liikmed. Näiteks Priit Sibul IRL-ist, kes võrdles TV3 uudistesaates homoseksuaalsust zoofiiliaga. Ei pea olema just diplomaatide kooli lõpetanu, et saada aru: selline võrdlus on vaenu õhutamine, mida üks poliitik ja parlamendisaadik ei tohiks endale lubada. Või siis teine IRL-lasest homofoob Erki Nool, kelle sõnavõtud homoseksuaalsuse teemadel on 1. klassi õpilase tasemel: “Homoseksuaalne käitumine on kindlasti kõige kergem probleem, mida kõrvaldada. Nagu paljud heteroseksuaalid kontrollivad oma ihasid, et mitte laskuda abielueelsetesse või väljaspool abielu olevatesse seksuaalsuhetesse, nii hoidku ka homoseksuaalsete ihadega isikud end vaos, et hoiduda homoseksuaalsetest kontaktidest. Igaüks, kes tahab hoiduda homoseksuaalsest käitumisest, peaks vältima praktiseerivate homoseksuaalide seltskonda.“ Labane ja piinlik, kuid vanarahvatarkuse kohaselt parandavatki küürakat ainult haud. Ehkki jääb veel lootus, et poliitiku rumalus meenub õigel hetkel valijaile ja küündimatud rahvaesindajad suunatakse lihtsalt teisele tööle.

Tänane olukord, kus samasooliste isikute vahelised varalised suhted on jäetud igasuguse seaduse kaitseta, on aga põhiseaduse vastane olukord – seda on leidnud ka õiguskantsler oma märgukirjas justiitsministeeriumile. On lubamatu, et valitsuskoalitsioon lihtsalt vilistab selle peale ja ei võtagi mitte midagi ette. Teema võib ju olla mõnele ebameeldiv ja kohalikud valimised tulekul, kuid riik ei saa lihtsalt konstanteerida fakti, et jah – kodanike õiguste kaitsmata jätmine on küll põhiseadusega vastuolus, kuid meil ei ole praegu poliitilist tahet seda muuta. Kuidas on võimalik, et Riigikogu ja valitsuse kinnituse kohaselt on Eesti õigusriik, kuid samal ajal nad ise lihtlabaselt eiravad põhiseadust. Kuidas saab kodanike õigusi kaitsta ainult siis, kui tekib nn “poliitiline tahe”? Millal lõpeb samasooliste isikute põhiseaduslike õiguste rikkumine ja kes selle eest vastutab? Kas tõesti on lahendus see, et kodanikud suhtlevad oma riigiga ainult kohtuvõimu kaudu?

Petitsiooni autoritele tahaks veel kord meenutada, et ka samasoolised isikud seisavad perekonnaväärtuste eest ja moodustavad perekonna. Teie tõlgendus perekonnast on väga lühinägelik ja Eesti inimeste elukäike mitte arvestav. Teen kõikidele kaasmaalastele ettepaneku postitada antud petitsioon tühjalt tagasi, et raha selle teenuse eest kasseeritaks sisse sellelt nn sihtasutuselt.