Vastus selgub peagi, sest täpselt täna kuu aja pärast algab IX noorte laulu- ja tantsupidu. Rahvuskultuuri suve suurim sündmus. Eurovisioon tõi Tallinna ligi 4000 võõrkülalist. Laste pidu toob Tallinna vähemasti 30 000 meie oma last ja nende õpetajat, rääkimata kümnetest tuhandest kontsertidele minejatest.

Tahan väga noorte peo ajal aru saada, et see sündmus on meile vähemasti sama oluline kui Eurovisioon. Tahan peo ajal taas näha üliturvalist Tallinna. Tahan kohata politseinikku ja turvameest iga viimase kui nurga peal. Sest sel korral on neil täita olulisemgi roll kui Eurovisiooni ajal: kaitsta me oma lapsi. Tahan näha kommi- ja nännimeistrite ponnistusi uute peosuveniiride loomisel. Tahan rahvuskultuuri vastu väidetavalt ülimat huvi tundvas rahvustelevisioonis ning -raadios näha ja kuulata igaõhtuseid või -hommikusi saateid koolinoorte peost.

Loodan, et meie hotellid ja taksofirmad, mis püüdsid Eurovisiooni ajal hindu tõstes välismaalaste arvelt äri teha, vallandavad vastupidise kampaania. Alandavad hindu, et me oma lapsed, nende vanemad ja saatjad saaksid paremini ja odavamalt pealinnas peol olla. Loodan hulgaliselt suuri reklaame tänavatel ja nende kohal, peoteabe viimist iga pealinna elanikuni, loodan vinget internetiülekannet. Loodan, et peol osalejad saavad korralikke kolmekäigulisi lõunaid, nagu Eurovisiooni rahvas, mitte üksnes supilurri. Ja loomulikult kogu peo aja tasuta karastusjooke!

Loodan, et peolistele korraldab vastuvõtu vähemasti Tallinna linnapea Edgar Savisaar, aga miks mitte ka peamister Siim Kallas. Loodan, et peo järel õnnitleb peokorraldajaid president Arnold Rüütel isiklikult.

Ja loodan, et kordagi ei kuule ma korraldajate käest sõnu: raha ei jätku... Sest kuidas ei jätku, kui enam kui saja-miljoniline pidu enese välismaalasetele näitamiseks peetud?

Raha peab jätkuma: sest mis peaks Eestile tähtsam olema kui mitte me oma laste pidu.

Kui aga lootused ei lähe täide, siis tuleb tõdeda: see on riik, kus hoolitakse enam välismaale jäetavast muljest kui me oma rahvuslikust suurüritusest ja me oma lastest.