Teate ju seda vahvat lastemängu: kui tädi Maali oleks loom, siis mis loom ta oleks? Või kui tädi Maali oleks raamat, siis mis raamat ta oleks? Ja nii edasi.

Palusin oma kolleegidel, ajakirjanikel ja teistel Eesti Päevalehe töötajatel iseloomustada ajakirjanikku. Vastata küsimusele: „Kui ajakirjanik oleks loom, siis mis loom ta oleks?”

Tulemused tulid taibukad ja vahvad. Enamgi veel – mõni on suisa süvafilosoofiline. Mõtteainet on kauemakski kui vaid mänguhetkeks. Sest peeglisse on kasulik, teinekord suisa kohustuslik vaadata.

Seega – kui ajakirjanik oleks loom (või lind või kogunisti putukas), siis oleks ta …

...varblane.
Siutsub-säutsub ja läinud ongi, aga kõik terad on ka üles nokkinud.

… kajakas.
Saab alati oma tahtmise, kasvõi suure kisa-käraga. Ja lennult p......b su täis nii, et ise ei märkagi.

… liblikas.
Kaaluta olevus, kes lendleb objektilt objektile. Eesmärk on kirjutada ilusatest asjadest, näiteks näituste avamistest. Kardab tõsiseid teemasid nagu tuld. Armastab väljas käia, särab seal kenasti.

… kameeleon.
Muudab pidevalt värvi ja tal puudub ajas kindel ideoloogiline seisukoht

… eesel.
Pealt sile ja mõnus loom, aga kole kangekaelne.

… mäger.
Nina justkui maas ja üsna agar.

… latsutaja madu.
Tegelikkuses on ta rahumeelselt meelestatud olend, kes ei kujuta endast inimesele mingit ohtu seni, kuni teda ei provotseerita.
Inimesed on aga alati latsutaja madu kartnud ning pidanud teda ohtlikuks ja agressiivseks maoks. Oma halva reputatsiooni eest maksab latsutaja madu kallist hinda. Sageli tapetakse neid massiliselt, ka süüakse. Esialgu oli niisuguse aktsiooni eesmärgiks ohtlike paikade “puhastamine” madudest, tänapäeval on see pigem harrastussport.

… hamster.
Istub oma urus (toimetuses), põsed punnis, ja elab neist teemadest, mis temani telefonitsi või teiste toimetuse töötajate kaudu jõuavad. Eriti liigutada end ei armasta, ootamatusi pelgab, aga materjali, mis toimetusest väljumata saab ära vormistada, teeb päris hästi.

… hiir.
Istub vaikselt oma urus ja krõbistab lugusid teha.

… rott.
Võib-olla isegi kodurott, kes on äärmiselt innukas, uudishimulik ja kontakti otsiv loomake.

… kass.
Kass kondab täpselt samamoodi nagu ajakirjanik mööda ilma ringi, käib omapäi, kirjutab iselaadsetest asjadest. Ta on kaval, kui vaja, on meeldiv, kui tahab süüa ja paitust. Ajakirjanik on ka meeldiv, kui tal miskit teada tarvis, ja tegelikult on ajakirjanikud üldse meeldivad :)) Pealegi on tal kassina vaja ikka jalgadele kukkuda, vajadusel peaga vastu objekti hõõruda ja nurruda.
Kass nagu ajakirjanik on ilus, tark, osav ja terav. Aga mitte kunagi ei saa meelest lasta, et need küüned, mis pehmetesse padjakestesse peidetud, võivad olla teravad ja ohtlikud.
Siiski ajakirjanik pole siiami kass. See on liiga kuningliku olekuga, mida ajakirjanik olla ei tohiks. Ajakirjanik on ikka kena ja kodune, valge maniskiga.

… buldog.
Mõnel kohe on selline buldogihaare. Saab teema suhu ja siis on lõuad nagu krampis - enne lahti ei lase kui lugu käes. Haruldane, aga hinnatud liik. Tema oht on mõne teemaga objektiivsust kaotada. Vahel on ta nii veendunud oma mõttekäigu õiguses, et ei loobu sellest isegi siis, kui tegelikult midagi ei ole.

… krants.
Muudkui klähvib, aga ei hammusta enam ammu.

… jahikoer.
Kõik nuusib välja.

…taksikoer.
Selline asjalik ja nuuskiv ja huviline, aga kui on vaja kord majja lüüa suudab ta oma väiksusest hoolimata kõvasti pureda ja lamenti tekitada. . Ajakirjanik on kindlasti koer, sest teadagi on ajakirjandus ju ühiskonna valvekoera rollis. Aga mitte lõukoerana, vaid pigem tragi taksina.

Kokkuvõttena tundub ajakirjanik ühe tõelise imeloomana. Issanda loomaaed ju kirju, eks ajakirjanike oma samuti. Iga väljapakutud loomaga saab kindlasti seostada nii mõndki konkreetset ajakirjanikku. Aga kes on kes?

Lõpetuseks pean tunnistama, et mulle endale hakkas meeldima, ja meeldib iga päevaga aina rohkem, ajakirjaniku ning taksikoera võrdlus. Kohe nagu sobiks mu hinge ja arusaamaga ajakirjandusest. Kuigi, kes soovib võib ajakirjaniku ka pesuehtsaks sikuks pidada.

Ning kui nüüd veel mõtteergutust vaja, siis küsigem näiteks nii – kui poliitik oleks loom, siis mis loom ta oleks?
Või: kui Eesti Päevalehe austet internetikommentaator oleks loom, siis mis loom siis tema küll olla võiks?