Kas see mees on hull, kas ta viksib saapaid moosiga ja oma kaabut närib ta?

Ei, Tarvi on lihtsalt avastanud närvikõdi tekitamise viisi.

Ronida iga andmeside levitamiseks püstitatud raadiolingi masti otsa. Neid Võrumaal ja Peipsi ääres kõrguvaid maste kasutab ka Eesti Mobiiltelefon oma tugijaamadena.

Kus on omanike silmad, kas tornid on valveta, kas mees juba konte pole murdnud?!

Kõik on palju lihtsam.

Tarvi Martens töötab Küberneetikainstituudi andmeside osakonna (ASO) juhatajana, tema meeskonna mõttetöö tulemusel paraneb Eesti piirivalvurite ja tolli, tulevikus ka politsei ning maksuametite andmeside võrk. "Kõik on väga lihtne, andmeside võrgud luuakse raadiolinkide abil. Selline andmeside on turvaline ja töökindel," sõnab ASO juhataja Martens.

Seega on mastide juurde ligipääs Martensile vajalik ja ka legaalne.

Enim meeldib talle vaade 80-meetri kõrgusest Alatskivi mastist. Sealt paistab Peipsi järv ja ümberkaudsed kõrgendikud. "Istud üleval, teed pilte ja naudid tuule tormamist," kirjeldab Tarvi. Muidugi ei jäta ta lisamata, et pärast sellist väikest ronimisharjutust - 80 meetri kõrgusesse - ei usalda ta istuda enne poolt tundi. "Viimane kord alla tulles olid jalad kolm päeva nagu pakud all," muigab ta.

Martens tunnistab, et on riskija, kuid mõistlikkuse piires. "Kinnitan alati turvarihma, erinevalt mastipüstitajatest, kes üleval masti otsas kinnituvad vaid trosside külge ja lihtsalt kõlguvad," selgitab ta. "Minu pime hullumeelsus läks ehk viie aasta eest üle, ei tahaks, et perekond peaks muretsema," kommenteerib ta.

KIRSI KENDER