Härra Rondik, kuidas suhtute uude põhikooli-ja gümnaasiumiseadusse sisse kirjutatud võimalust karistada koolist puudujaid rahatrahviga?

Mõne inimese puhul võib sellest kasu olla, mõne puhul mitte. On palju neid lapsevanemaid, kes on oma lapse kasvatamise suhteliselt hooletusse jätnud või on neil tööd nii palju, et nad ei jõua last jälgida. Teine asi on see, et vastutust püütakse lükata teiste kaela, kuid ilma koduse kasvatuseta head tulemust ei saa.

Kas see mõjutusvahend, mis vanemate tähelepanu juhiks, peaks olema rahatrahv, on iseasi. Ühiskonnas on aga see mentaliteet, et kõike mõõdetakse rahas. Lisaks peab mingi karistusmäär olema ja eks sellel trahvil võib olla profülaktiline mõju. Sama on ka liikluses - kes on korra kiiruseületamise eest trahvi maksnud, võib-olla enam kiirust ei ületa. Samas on selge, et ngu ei kao kiiruseületamine, ei kao ka puudumine. Samas trahvi kui niiguse võimalus peab olema ja näitama vanematele, et mingi vastutus on olemas.

Kuidas üldiselt hindate uue põhikooli-ja gümnaasiumiseaduse eelnõu?

Uus seadus on samm edasi. Seaduses on punkte, mis kaitsevad nii õpetajat kui õpilast vaimse vägivalla eest ja neid punkte on tänapäeval kindlasti vaja. See seadus on aega võtnud, aga kindlasti on see samm edasi ja parem praegu kehtivast seadusest.

Autor: Tuuli Aug