Kui Venemaa ajakirjandust tabab Eesti mustamise tuhin, on selle põhjus kergesti läbinähtav. Üldjuhul on tegemist rahvusvahelise ‰antaaÏiga, mille eesmärgiks on tekitada lääneriikides ebamugavustunnet: vaadake vaid, millist kärnalammast te toetate! Kui Eestit hakkab mustama Rootsi ajakirjandus, siis mis on selle põhjuseks? Estonia katastroofi suhtes võetud hoiak, kus juhtunu ainusüü veeretati eestlastest koosnenud meeskonnale, on arusaadav – eesti meeskonna vaenamine tähendab rootslastest laevaomanike kaitsmist.

Ent millisel põhjusel vaenab Rootsi ajakirjandus Eestit praegu, süüdistades meie maad ja rahvast natside mahitamise surmapatus? Esimeseks pähetulevaks mõtteks on rootslaste demokraatia-kirg ning antitotalitaarne traditsioon. Kuid… Niimoodi mõeldes teeme rootslastele põhjendamatut au.

Tegelikult tahavad meie naabrid varjata luukeresid omaenda kapis. Eesti ühiskond on natsismipisikust nakatamata, Rootsi ühiskond on nakatunud. Küll aga leidub meil lolle trükikojaomanikke, kes on valmis täitma ükskõik millist tellimust; seevastu Rootsi trükikojaomanikud viskavad kahtlased kunded kohe ukse taha. Rootsi ühiskond on haige, meie oleme ainult lollide trükkalitega hädas. Rootslaste seisukohalt on parimaks eneserehabiliteerimise võtteks tõrvata eestlased kokku saastaga, mis iseloomustab tegelikult rootsi ühiskonda.

Rootslaste enesekaitse põhjused ulatuvad tänase päeva natsismihäbist märksa sügavamale. Kolmekümnendatel aastatel tegutses Rootsis rassipuhtuse (või rassihügieeni) instituut, mille teaduslikku pagasit kasutati Rootsis sundsteriliseerimise praktikana lausa kaheksakümnendate aastateni. Lisaks oli Teise maailmasõja päevil Rootsi neutraliteet selgelt Hitleri-sõbralik. Rootsi Punane Rist ning Wallenbergide perekond tegi Euroopa juutide heaks küll väga palju, kuid samas poleks saksa sõjatööstus suutnud rootsi rauamaagita tarnida Wermachtile ühtegi Tiigrit, Pantrit ega Sturmgewehri.

Rootslaste meeleheitlik püüd teatud asju maha salata on probleem mitte niivõrd poliitikutele kui psühholoogidele, sest Läänemere idarannikule suunatud ”antifasistlik” sõjakäik varjab rootslaste endi komplekse.