Need suunad heidavad valgust tänase seitsme miljardi inimese tulevikule. Mitte ükski rahvas ei suuda üksi lahendada 21. sajandil esile kerkinud globaalseid probleeme. Vaja on rahvusvahelist koostööd.

ÜRO Peaassamblee 66. istungjärgul uuenes maailma riikidele võimalus seada kitsamate ja lühiajalisemate probleemide lahendamise kõrvale ka kaugeleulatuvamaid sihte. Ajal, mil kõik rahvad seisavad silmitsi omaenda muredega, peame looma ülemaailmse ühise plaani selleks, et kindlustada tuleviku põlvkondadele, seitsmenda miljardi beebidele, võimalus kasvada üles rahus, külluses, vabana ja tagatud õigustega.

Selleks, et niisugust tulevikku luua, keskendun ma oma teisel ametiajal peasekretärina viiele globaalsele imperatiivile – viiele põlvkondadevahelisele võimalusele maailma vormida tänaste otsustega.

Esimene ja kõige olulisem nendest imperatiividest on jätkusuutlik areng. Me peame kõik aru saama sellest, et meie planeedi päästmine, inimeste vabastamine vaesusest ja majanduskasvu arendamine on üks ja seesama võitlus. Me peame mõistma, et kliimamuutused, veenappus, energiapuudus, globaalne tervis, toidu puhtus ja naiste õigused on kõik ühes pundis. Lahendus ühele probleemile peab olema lahenduseks neile kõigile samaaegselt.

Järgmise viie aasta jooksul peame me looma uue majandusliku visiooni jätkusuutliku arengu jaoks ja leidma globaalse üksmeele kliimamuutuste lepingu osas. Peame toetama majanduskasvu, mõistes, et Millenniumi arengusuundade plaani elluviimine ja kliimamuutustega võitlemine sõltuvad uue, 21. sajandi, energiasüsteemi loomisest ja et see kõik laieneb igale inimesele meie planeedil.

Ennetamine on rahvusvahelise koostöö raamiks, see on teine imperatiiv. Sel aastal on ÜRO rahuvalve eelarve 8 miljardit USA dollarit. Mõelge, kui palju me võiksime säästa, kui oskaksime konflikte ära hoida – näiteks poliitiliste vahendusoperatsioonide abil sõjaliste asemel. Me teame, kuidas seda teha. Seda tõestab sündmuste käik Guineas, Keenias ja Kõrgõztanis.

Naisi on vaja rohkem kaasata

Kolmas imperatiiv on ohutuma ja turvalisema maailma loomine. Selles vallas peame me julgelt seisma demokraatia, inimõiguste ja rahu eest. Sel aastal oli selles vallas suurimaks saavutuseks Elevandiluurannikul, Darfuris, Egiptuses ja mujal rahu kindlustamine. Kuid vihkamine ja verevalamine takistavad endiselt meie rahuvisioone.

Lähis-Idas tuleb meil murda ebaõiglus. Palestiinlased väärivad riiki. Iisrael vajab turvalisust. Mõlemad soovivad rahu. Läbirääkimiste teel kokkuleppele jõudmine võib need tulemused ellu viia ning ÜRO tegeleb selle rahuni jõudmisega.

Ühtlasi jätkame me püüdeid moodustada Iraagis, Afganistanis, Kongos ja Sierra Leones demokraatlikud valitsused. Lisaks, inimkonna nimel, püüdleme edasi selle poole, et saavutada tuumadesarmeerimine ning tuumarelvastumise peatamine, maailma tuumarelvadest vabastamine.

Neljas suur kohustus on muutusi läbivate riikide toetamine. Sel aastal on dramaatilised sündmused leidnud aset nii Põhja-Aafrikas kui Lähis-Idas ja need on inimesi inspireerinud üle maailma. Me peame aitama Araabia kevadel täiel määral õide puhkeda, see on meie kõigi lootus.

Liibüas arendame me uut ÜRO abimissiooni, et toetada riigi üleminekuvalitsusel uue valitsuse moodustamist, uute seaduste loomist, riigi ehitamist mis Liibüa elanike püüdlustele vastab. Eriliseks murelapseks on Süüria. Kuus kuud oleme seal näinud arenevat vägivalda ja repressioone. Valitsus on korduvalt lubanud rahvast kuulda võtta ja reforme läbi viia, kuid seni pole midagi juhtunud. Nüüd on aeg tegutseda. Vägivald peab lõppema. Viimaseks, kuid mitte väheoluliseks imperatiiviks on töö naiste ja noortega.

Naiste õlul on enam kui pool maailma ja nad esindavad suurt osa seni tunnustamata potentsiaalist. Me vajame nende täielikku kaasamist – valitsustes, ärides, tsiviilühiskonnas. ÜRO on seadnud enda prioriteediks, et naised jõuaksid sel aastal Organisatsiooni igasse valdkonda, esimest korda on ÜRO Naisteorganisatsioon esindamas naiste huvisid ja õigusi üle kogu maailma.

Seitse miljardit inimest vaatavad nüüd ÜRO poole, oodates lahendusi maailma tõsistele globaalsetele väljakutsetele. Nad tulevad eri piirkondadest, neil on erinev taust, kuid unistused ja püüdlused on ühised. Meie globaalne tulevik sõltub nende individuaalsete oskuste ja universaalsete õiguste kokkuviimisest. Las alata töö ühiste eesmärkide saavutamise nimel.

© Project Syndicate, 2011.
inglise keelest tõlkinud Margit Adorf