USAs arvati siis, et kuna valgeid on rohkem kui afroameeriklasi, võib viimastesse suhtuda nagu „teise sordi“ inimestesse. Kõik see lõppes Martin Luther Kingi revolutsiooniga ning terroriorganisatsisooni „Mustad Pantrid“ loomisega.


Sellise karmi hoiatusega esines äsja Vene riigiduuma liige, Eestiski hästi tuntud Sergei Markov, kes esindab võimuparteid „Ühtne Venemaa“. Markov avaldas vene elanikkonnast Eestis ja Lätis pikalt mõtteid 13. jaanuaril ilmunud intervjuus ajalehele Tribuna.


Markov jätkas oma mõtet „Mustade Pantrite“ teemal ennustusega, et kui „venelaste rõhumine“ Lätis ja Eestis jätkub, siis on oodata protestiaktsioone. See mis toimus Pronkssõduri ümber, oli alles esimene samm selles suunas, hoiatas ta.


„Ei tasu imestada kui leidub venelasi, kes soovivad kasutada „Mustade Pantrite“ meetodeid ja hakkavad rakendama vägivalda ja kodanikuallumatust,“ rääkis Markov intervjuus. „Me ei tahaks seda, kuid see võib juhtuda. Ja kogu süü selle eest langeb Läti ja Eesti ebademokraatlikele valitsustele.“


Markovi sõnu tuleb võtta selge ja tõsise hoiatusena, sest tegu on mehega, kellel on suuri kogemusi poliittehnoloogina selliste aktsioonide koordineerimiseks. Tunnistas ta ju isegi 2008. aastal, et üks tema abilisi oli seotud küberrünnakute korraldamisega Eesti vastu 2007. aasta aprillisündmuste ajal ja järel. (Sellest sai alguse paljude meeli erutanud Markovi viisaskandaal möödunud sügisel ja mis otsaga ulatub veel tänaseni. Tervitustega Rein Langile ja Urmas Paetile!)
Tähelepanelikult tuleb suhtuda ka järgnevatesse Markovi sõnadesse ning jälgida, kas nii hakkab minema.


Nimelt peab Markovi sõnul Venemaa eesmärgiks saama Eestis ja Lätis võimsa ning ühtse venekeelse partei loomine, mis suudaks kaasa rääkida valitsuste moodustamisel. (Tõsi, selline eesmärk on Venemaal Eestis olnud viimased kuus-seitse aastat-J.P.) Eeskuju näitena tõi ta türklaste partei Bulgaarias.


Markov kutsuks ühise laua taha kokku kõigi venekeelse elanikkonna huve kaitsvate poliitiliste, ühiskondlikke ja valitsusväliste organisatsioonide esindajad Eestis ja Lätis. Seejärel peaksid nad organiseeruma, valima juhid ning hakkama nagu üks mees tööle. „Kes keeldub organiseerumast, pole selleks võimeline – tähendab nad on agendid, kes töötavad lammutamise heaks,“ ütleb Markov. „Eesmärgiks on täielik demokraatia Lätis ja Eestis.“


Seni on ühtse nö Vene partei loomise katsed Eestis ja Lätis liiva jooksnud. Viimati oli nö Vene partei Eesti parlamendis esindatud 1999. aasta valimiste järel, kui Jevgeni Tombergi juhitud Ühendatud Rahvapartei võitis kuus kohta. Lätis on mitu suurt nö Vene parteid, kes omavahel konkureerivad.


Markov rõhutas siiski, et Venemaa eesmärk ei saa olla suhete katkestamine Läti ja Eesti valitsustega. Eesti ja Lätiga tuleb pidada pingelõdvendamispoliitikat ning kasutada seda poliitikat nende riikide „demokratiseerimiseks“, lausus Markov.


Markov märkis veel, et tema kasutaks väga ettevaatlikult kõikvõimalikke majanduslikke sanktsioone Eesti ja Läti (nimetades mõlemat paaril korral apartheidiriikideks) vastu.


„Kogu maailmas vaadeldatkse sellist survet kui agressiivset poliitikat. Sellisel juhul saakaisd nad Läänest võimsa poliitilise toetuse,“ ütles Markov. „Nad (Eesti ja Läti valitsused-J.P.) jooksevad mööda Lääne pealinnu ja karjuvad, et tuleb kaitsta „väikseid uhkeid rahvaid, kes on sattunud suure impeeriumi surve alla“. Ja Euroliit toetab neid.“


Sergei Markovi intervjuu täisteksti saab lugeda - http://www.tribuna.ru/news/2010/01/13/news4464/

 
Kasulik lugeda, et näha veelkord, milliseid väiteid kasutab Moskva venekeelse elanikkonna kaitseks Eestis ja Lätis. Markov kasutab palju näiteid ja arve, millest paljud ei vasta minu arust tõele. Kes suudab Markovi väiteid faktidega ümber lükata, jätke palun loo alla oma kommentaar. Aga mõnes asjas on Markovil kindlasti õigus ka. Isegi kui see meile ei meeldi. Näiteks selles, et venekeelse hariduse vähenemine ei tööta just Eesti riigi kasuks.