Näiteks Narvas on Eesti kodanikud selges vähemuses. Kui me laseme Putinil toota noore põlvkonna arvelt endale lojaalseid alamaid, siis on kõik meie pingutused, kulutused ja ühiskondlikud arutelud olnud asjata. Jah, kodakondsus ei määra alati hingeseisundit, kuid siiski on ta mõjus faktor, eriti arvestades Kremli propaganda pooltoonide uskumatut tõhusust. See propaganda seob surmtugevalt kodakondsust ja kultuuri valitseva režiimi dogmadega.

Võõrandumine Eestis põhiseaduse vaimust ja kultuurist põhjustab venekeelsete noorte põlvkonna igakülgse allakäigu, soodustades sotsiaalset pinget, vaesust ja vastuolusid (just seda Kremli hübriidsõja strateegia eeldabki). Pärast 20.08.1991 Eestis sündinud, siin pidevalt elanud ja seaduskuulekad lapsed ja noored võiksid saada avalduse alusel Eesti kodanikuks ja see oleks massiivne signaal, et nemad on oodatud ja väärtustatud. Ärme alahinda - tänulikkus ja usaldus on ülitähtsad inimtunded, mis võivad eksisteerida ka isiku ja riigi vahel.

Integratsioonimonitooring näitab, et enamik eestlastest on valmis andma kodakondsust ilma lisatingimusteta vabariigis sündinud lastele ning kodanikuks olemise ja lõimituse taseme vahel on selge positiivne seos. Vabariigis sündinutele lisatingimusteta Eesti passi andmine ei kahjusta minu hinnangul Eesti õigusliku järjepidevuse põhimõtet.

Ei tohi lasta 2017. aastal tekitada meie laste arvelt Vene kodanikke - see on suurem probleem kui mittekodanikud. Mittekodanike puhul on suur mure indentiteedikriis, Venemaa kodanike puhul võib aga identiteet ise olla probleemiks. Jah, võib jääda kordama, et mingu tehku eksameid - aga kas see on noorte puhul, kes niigi meie haridussüsteemi läbivad, nii kriitiline aspekt? Ärme unusta ka seda, et keskkond, kus vene noor peab viibima, võib oluliselt mõjutada tema otsuseid temale kahjulikus suunas. Ükski vene noor ei tohi jääda sohu, sest ühiskond teda ei märka!

Kui meil on üldse lootust nõndanimetatud vene küsimust lähendada, siis see võti on noortes. Eestivenelane – eesti ja vene keelt väga hästi valdav, Eesti põhiväärtusi kandev, oma kultuuri väärtustav maailmapilt. See tee on noortele veenev. Mis on veel oluline – see maailmapilt tugevdab rahvusriiki, sest eesti keele ja meele kandjate arv suureneb ja Eestis saab olema rohkem edukaid inimesi, kes meie ühiskonda paremaks teevad.

Ma loodan, et Helir-Valdor Seeder, kes on kindlasti intelligentne inimene, siiski ei hakka populismipunktide noppimise eesmärgil koalitsioonilepingu antud punkti tulle viskama ja selle ümber tüli õhutama. Seome iga venekeelse noore tuleviku Eesti tulevikuga!