Panused selles protsessis olid aga tõepoolest väga kõrged: nimelt süüdistasid Ameerika Ühendriikide võimud Firtaši altkäemaksu andmises India ametnikele ühe suure titaanimaardla ostmise eesmärgil.Teda ähvardas kuni 20-aastane vanglakaristus koos vara konfiskeerimisega! Pole midagi öelda - karm lähenemine.

Loomulikult hakkas Firtaš palavikuliselt tegutsema; kohapeal palgati võimas advokaatide meeskond (sinna kuulus isegi Austria endine justiitsminister Dieter Böhmdorfer), kohale saabus suur n-ö toetajate grupp; nende seas mitu endist ministrit ja tippametnikku nüüdseks juba kukutatud presidendi Viktor Janukovõtši lähikonnast, sõbrad ning hulgaliselt ajakirjanikke. Oligarh, kes kuni möödunud aastase vahistamiseni üldiselt ei afišeerinud oma osalust Ukraina sisepoliitikas, tegi nüüd enda päästmise nimel kõik selleks, et tõestada oma  olulist rolli kodumaa edasise tuleviku määramisel.

Advokaatide abiga õnnestus tal veenda kohtunikku, et USA valitsus tahab teda poliitilistel kaalutlustel lihtsalt ära koristada. Kohus arvestas süüdistuste osalist poliitilist motiveeritust. Ja Firtaši seotust maffiabossi Semjon Mogilevitši kuritegeliku tegevusega ei õnnestunud prokuröril põhjendada.

Veelgi enam. Kaitse suutis tõestada Ameerika Ühendriikide panustamise Julia Tõmošenkole ja Arseni Jatsenjukile; Firtaš aga toetas Viktor Janukovõtšit ning hiljem -- igaks juhuks -- ka Vitali Klõtškod. Muide, viimane esines kohtus, omapärase videokonverentsi vormis, kaitsepoolse tunnistajana. Ja kuna ameerika pool ei edastanud, korduvatest meeldetuletustest hoolimata, kohtule hindudest tunnistajate ülekuulamisprotokolle väidetava pistise andmise kohta, otsustaski Viini maakohus selle nii põneva juriidilise kaasuse Firtaši kasuks.

P. S. Antud juhtum näitab väga ilmekalt praeguse Ukraina kogu "poliitkupatuse" sügavalt kompradoorlikku olemust. Aga advokaate võib hea loometöö ja honorari puhul muidugi siiralt õnnitleda.