Püüan veel kord selgitada, miks Reformierakond ei toeta rublapalga suuruse arvestamist tänases kroonipensionis.

Esiteks. Nõukogude Liidus oli võimalik lasta oma pension välja arvutada mitmel moel. Mäletate, võis aluseks võtta viimase viieteistkümne, viimase viie, või koguni viimase aasta töötasu. Tehastes oli üsna tavaline, et terve brigaad kandis osa oma töötasust pensionile siirduja arvele. Loomulikult tehti seda ainult paberil ja loomulikult ei teinud see inimene rohkem tööd ega saanud ka suuremat tasu, aga pension suurenes kui imeväel. Kui me nüüd arvestame seda tänases pensionis, on see siis õiglane? Keskerakond arvab, et on, meie kahjuks, et ei.

Niisugune sahkerdamine leidis aset enamasti tööstuses, kus valitses nn tükitöö. Aga raamatukoguhoidjad, õpetajad, kultuuritöötajad? Milles nemad süüdi olid, et neil niisugune võimalus puudus?

Teiseks. Oli ju tööliste riigile omane, et peale muude privileegide oli tööliste palk tüki kõrgem kui haritlastel. Veel tasuks meenutada tollase tööstuse struktuuri ja endalt küsida, millise panuse on andnud tänasele Eesti Vabariigile sotsialistlikud, rändpunalippudega pärjatud tööstusettevõtted Dvigatel, Volta, Masinatehas, Baltijets? Miks peavad nende tehaste tänased pensionärid hakkama saama rohkem pensioni kui pensionärist õpetajad, arstid, kultuuritöötajad?

Kogu oma koolipõlve mäletan Tallinna Kunstihoones üh-te sümpaatset valvuritädi, kes nüüd on ilmselt aastaid pensionil. Tema panus Eesti Vabariigi heaks on määratult suurem kui Toompea lossi ees märatsenud jarovoilastel. Kulla Keskerakond, miks te tahate just neil pensioni tõsta, aga minu valvuritädi sellest ilma jätta?

Reformierakond