-Möödunud nädalavahetusel langes veetemperatuur randades kohati kuni 4 soojakraadini. Kas see avaldab mõju mere elukeskkonnale?

See on suhteliselt tavaline nähtus. Kui tuulesuund muutub, siis pindmine soojenenud veekiht puhutakse ära ja alt tuleb välja külmem veekiht. Läänemeri on valdavas enamuses siiski külm ning enamuses on veetemperatuur umbes 4-6 kraadi.

See hästi õhukene pindmine soe veekiht, mis suvel tekib, sõltub väga tuulesuunast ning seda eriti Soome lahel. Soome laht on suhteliselt sügav ja ida- ja lõunatuuled lükkavad selle sooja vee meie rannast eemale ja tulebki see külm vesi välja. Loodus on sellega väga hästi harjunud.

-Randades oli vesi üle 20 kraadi soe ning järsku langeb see alla kümne kraadi. Kas selles ei ole siis midagi imelikku?

Ei ole. See on täiesti tavaline asi, mis suvel ikka juhtub. Enamus osa aastast meil ongi vesi sellise temperatuuriga. Kui suvel kuu-poolteist ongi vähe soojem, siis mereelule see küll mingit mõju ei avalda. Pigem teeb rohkem kahju soe vesi. Soojas seisvas vees võivad sinivetikad ja muu lagunev vetikamass hapniku üks hetk ära võtta.

-Pigem on siis külm vesi mere elukeskkonnale hea?

Jah. Siis tuleb ju värske vesi põhjast üles.

-Kuidas on olukord tänavu sinivetikatega?

Kuum ja vaikne ilm on tingimus, kus nad saavad arenenda ja pinnale koguneda. Kui on tuulisemat ilma, siis see loksutab vee pindmise kihi läbi ja vetikad pinnale ei akumuleeru.

-Seega mõjub järsk vee jahedamaks minek ka sinivetika levikule?

Ikka mõjub. Esiteks sinivetika massõitsengud toimuvad tavaliselt soojas vees. Pindmine kiht peab läbi soojenema, siis hakkab sinivetikat rohkem tulema. Samas põhjast tulev vesi on toitaineterikas ja kui see peaks mingi aja jooksul üles soojenema, siis on see soodsaks kasvulavaks sinivetikatele.

-Kui kaua võib aega võtta, et vesi randades alla 10 kraadiselt temperatuurilt taas üle 20 kraadi tõuseks?

Kui tuulesuund pööraks põhja, siis kuluks paar päeva ja näiteks Pirita rannas oleks taas vesi soe. Soe vesi on pindmises kihis tegelikult olemas, kuid praegu on tuul pannud vee liikuma ja see on kalda äärest minema uhutud.

-Ühesõnaga kui oleks soodne tuul, siis see puhuks lihtsalt selle sooja vee randa tagasi?

Täpselt nii. Siiski peab vee soojaks minekuks ikkagi ka päikest olemas, kuid põhja- või läänetuul teeks vee kindlasti soojemaks.

Autor: Erik Rand