Kas näiteks üks enesekindel ja heatujuline inimene variseb emotsionaalsesse kuristikku, lugedes soome kolumnisti paskville Õhtulehes? No ilmselgelt mitte, enesekindel inimene muigab ja keerab lehekülje edasi. Paari nädala pärast täpselt samasugust lugu nähes kasutab enesekindel inimene oma empaatiavõimet, kaalub olukorda kolumnisti seisukohalt, muigab kaastundlikult ja keerab jälle lehte edasi. Ikka sellepärast, et tegemist on tähtsusetu jamaga, millele tähelepanu pööramine, liiati veel valuline reageerimine on umbes sama nutikas ja vajalik kui  taevasse kogunenud vihmapilvede peale karjumine. Ja liiga palju tähtsusetut jama sisaldava ajalehe võib ju kergesti mõne mõistlikuma väljaandega asendada.

Olge rahulikud

Kas enesekindel inimene tormab punase tulega üle vöötraja, et jõuda tööle 0,1 sekundit varem? Oo ei. Enesekindel ja heatujuline inimene saab aru, et tühine minut või teine, mis on võita liikluses tormeldes, olgu siis autoga maanteel sõeludes või põiki üle taksopargi ristmiku lidudes, ei ole tõmblemist väärt. Kui inimene on enesekindel, siis ta ei karda, et ta kohe vallandatakse, kui jõuab tööle kell 9.01. Või kui on ette näha, et jõuab hiljem, siis helistab kuhu vaja ja klaarib selle asja ära, mitte ei kihuta nagu pöörane, keel ripakil suust väljas.

Kas inimene, kes on enesega rahujalal, loeb massilisi horoskoope ja sätib oma elu nende järgi? Ei ole nagu põhjust.

Enesekindel inimene harrastab rahulikult oma religiooni, kui peab seda vajalikuks, olgu see siis kristlus või maausk, kasutamata selleks maagiliste vahemeeste abi, olgu neil käes pendlid, vitsad või tarokaardid.

Mida peaks nüüd järeldama lausa üldrahvalikuks paisunud vihast Õhtulehe peatoimetaja ja soome naljamehe vastu, milles osalevad võrdse kirega kõik ühiskonnakihid ning millest kõmiseb tele-eeter ja kihavad blogid?

Järeldus on nukker: me ei ole sugugi enesekindlad ega heatujulised, vaid hoopis vastupidi, kahtlevad ja kurvad. Aga hea asi on, et inimene pole mitte mõni dogma, mis püsib muutumatuna, kuni ta lõpuks unustatakse, vaid hoopis õppimisvõimeline ja õnne poole püüdlev olend. Seega tuleb see asi kohe esimesel võimalusel käsile võtta ja katsuda olla täna enesekindlam kui eile.

Mõtleme nüüd kõik koos: nädalavahetus oli suurepärane, varsti tulevad jõulud, masu saab peagi läbi ja algab kevad! Mis tähtsust on sellise toreduse kõrval pendlikeerutajate sajatustel või ärakaranud soomlaste targutustel?