Sügisel on oodata esimest hiigeltehingut kodumaise eduka ettevõttega. Epeks ja Talinvest müüvad Rakvere lihakombinaadi aktsiate kontrollpaki poole miljardi krooni eest Soome suurimale lihatootjale HK Ruokatalole. Lihakombinaadi omanikud põhjendavad sügiseks kavandatud müüki kultussõnaks saanud likviidsuskriisiga ning ettevõtte edukuse tagamisega Soome investeeringute ja oskusteabe abil.

Pangad on muutunud laenuraha jagamisel üha ettevaatlikumaks ning toiduainetööstusel on raskusi tootmise uuendamise ja võistluses püsimiseks vajalike rahasüstide saamisega.

Erinevalt Eestist Soomes likviidsuskriisi pole ning uued omanikud saaksid Eesti lihatööstuse lipulaeva arendada toodangu mahtu suurendades ning tulevikus ka lihatoodete kvaliteeti parandades. Samuti saaksid Rakvere lihakombinaadi praegused omanikud, Epeks ja Talinvest, raha uute projektide algatamiseks.

Hoolimata lihakombinaadi müügi põhjusest tõuseb mõlemale poolele tehingust lähemat tulevikku silmas pidades tulu. Kuigi Rakvere Lihatööstus on Eestis turuliider ning HK Ruokatalo juhib Soome turgu, on isegi kahe ettevõtte liitfirma Euroopa ja maailma mastaabis väike tegija. Firmade ühendamine ühte kontserni suurendab nii Eesti kui kas Soome lihatoodete läbilöögivõimet ida- ja lääneturul.

Praegu pole ainsana tehinguga rahul HK Ruokatalo ametiühing, kellele näib Rakvere lihakombinaadi ost ajal, mil firma peab läbirääkimisi kümnete Soome tehaste tööliste koondamise üle, mõistusevastane.

Võistlusvõime parandamisel on Eesti jaoks oma hind: riik hakkab saama senisest vähem makse omanikutulu pealt, samuti väheneb eestlaste osa tehase tuleviku kavandamisel oluliselt.

Tõenäoliselt ei jää Rakvere lihakombinaat Eesti ainsaks edukaks suurettevõtteks, mis müüakse hea hinnaga Soome või Rootsi kolleegidele või investoritele maha. Kui selline teguviis saab tavaks, siis ootab Eestit kümne aasta pärast ees tuleviku-uuringute instituudi ennustatud Lõuna-Soome stsenaarium.

Lõuna-Soome tulevikuvisiooni kohaselt hakkavad Põhjamaad oma majanduspoliitikat tsentraliseerima, sealhulgas andes boonuseid suurkontsernidele. Põhjamaade majandusmudel kandub üle Eestisse, kuid siin tehakse ainult allhanget.