Jah, tegemist on koalitsiooni – nüüd siis SDE, Keskerakonna ja IRL-i – kokkuleppega, kuidas jagada riigikogu kõigi erakondade vahel ca neli miljonit eurot, et seeläbi toetada kohaliku elu ergutamiseks vajalikke projekte.

Parlamendisaadikute poolt riigieelarvesse lisatud piirkondlikke investeeringuid saab võrrelda kaasava eelarvega, sest riigikogu liikmed teavad küllalt täpselt, mida kohaliku elu edendajad tõepoolest vajavad. Meie juured on ju seal.

Sotsiaaldemokraatidele on olulised piirkondliku ebavõrdsuse vähendamine, tervise ja spordiga seotud projektid, kaasaegne haridus, kogukondlikkuse süvendamine ja vabakonna toetamine. Meile on oluline 21. sajand, täpsemalt – edukas, hoolivust ning ebavõrdsust inimeste ja piirkondade vahel vähendav 21. sajand. Piirkondlikud investeeringud aitavad leevendada või lahendada paljusid probleeme, mis kaugemalt vaadates võivad tunduda pisikestena, kuid kohapeal on olnud seni sageli ületamatud mured.

Omavalitsustes saavad kõik aru, et need asjad tuleb ära teha ja need on vajalikud paljudele inimestele, nagu osa nende tegutsemise mootorist, aga kahjuks pole need ettepanekud mahtunud üleriiklikesse arengukavadesse.

Toon vaid mõned sotsiaaldemokraatide ettepanekud, mis riigikogu rahanduskomisjoni toetuse leidsid. Nii näiteks saab Paide linn laste liikumisradade ja -alade rajamiseks järgmisel aastal 25 000 eurot, Päästeliidu tegevustoetuseks on riigieelarves nüüd 20 000, Võru Lastefestivali korraldamiseks 20 000, Tallinna loomaaias ninasarviku sünnitusmaja ehituseks 20 000.

Rõuge valla kergliiklusteede ehituseks on 10 000, Tõlliste vallas Tagula raamatukogu renoveerimiseks 10 000, Pihtla Pritsumeestele nende olmetingimuste parandamiseks 9000, Raasiku rahvamaja fassaadi vahetamiseks 7000, Põltsamaa kultuurikeskuse heli- ja valgustehnika soetamiseks 7000 ja sealse ühisgümnaasiumi küberkaitse õppesuuna õppeahendite ostmiseks 5000. Kiviõli Vene Kooli trenažööride ja aulase multimeediasüsteemi soetamiseks on 5000 ja Kohtla valla Järve külla spordiväljaku rajamiseks 10 000 eurot.

See kõik ongi osa kohaliku elu edendamisest. Ja mul on hea meel, kui riigikogu liikmed saavad sellele kaasa aidata.