Brexiti eestkõnelejad väitsid, et immigratsiooni tase pärast euroliidust lahkumist langeb, Trump on lubanud külmutada moslemite sisserände USA-sse.

Euroskeptikud valetasid referendumi eel pidevalt. Näiteks väitsid nad, et Euroopa Liidust lahkumise järel jäävad saareriigil kehtima Euroopa ühisturu reeglid. Trumpi valede üleslugemiseks ei jätku siinkohal ruumi. Osundan vaid, et tema kampaaniakõnesid analüüsinud USA väljaanne Politico leidis neist nädala jooksul üle 60 vale ja liialduse.

Brexit ja Trumpi tõus maailma mõjukaimaks poliitikuks kinnitavad paraku karmi tõsiasja – populism on läänemaailmas tõusuteel.

Valijate põhiosa isegi heaoluriikides on suhteliselt vähe haritud ning seetõttu kas majanduslikult või moraalselt frustreeritud. Paljud nõustuvad instinktiivselt, kui populistlik poliitik näitab nende hädade allikana näpuga sisserändajatele.

Nad põlgavad olemuslikult poliitilist eliiti, kelle sõnumid jäävad arusaamatuks ning elustiil kättesaamatuks. Neid on lihtne hirmutada erinevate vandenõuteooriate ja müstiliste ohtudega.

Eestile on nii Brexit kui Trumpi võit problemaatiline ning seda mitte ainult meie rahvusvaheliste põhiliitlaste positsioonide hägustumise tõttu suhetes Venemaaga.

Paraku saavad nendest populistlikest kampaaniatest inspiratsiooni kõik meie erakonnad ja ühiskondlikud liikumised. Eesti senistele populismi-edulugudele (nt Keskerakonna kampaaniad Tallinnas, Indrek Tarandi eurokampaania 2009, EKRE populaarsuse tõus) on tulevikus ette näha värvikaid lisandusi.