Liigesevalusid, reumatoidartriiti ja radikuliiti ravitakse mitut moodi. Saksamaal, Jaapanis ja Eestis ka ülikülmaraviga. Meil ravib ülikülmaga Järve haigla keskuse reumatoloog Tõnis Päi.

ülikülmaravi tähendab lühikest aega väga külma - 100 kuni 130 kraadi alla nulli - käes olemist. Külmaravi toimel annavad valud seljas, liigestes ja kaelas tunduvalt järele või kaovad hoopis. Jäigastunud liigeseid on taas võimalik kõverdada. Ravimite kasutamist saab tublisti vähendada. Hästi aitab ülikülmaravi ka traumajärgsete valude korral.

Supelriietega sügavkülmikusse?

Doktor Tõnis Päi palub patsiendil end lahti riietuda. "Strateegilised paigad" varjab supelkostüüm, sõrmi soojendavad kindad, mütski võib peas olla. Siis juhatab arst haiged kambrisse, kus on palju kordi külmem, kui kodus karbonaadi säilitavas sügavkülmikus.

"Miks neil külm ei hakka?" küsib keegi kaastundlikult. Tõnis Päi selgitab, et kummalisel kombel kaotab väga käre külm külmatundlikkuse, koos sellega ka valu. Kehas vallanduvad valuvaigistavad ja põletikuvastased mehhanismid.

80 protsendil haigetest kaob valu juba esimestel seanssidel. Patsient saab end liigutada nii, nagu ta pole seda juba aastaid teha saanud. Siin peitub muide oht, et haige hakkab arvama, et ta on juba piisavalt terve, ja lõpetab ravi. Kui patsient aga kogu kuuri läbi teeb, võib ta loota püsivat mõju.

Tõnis Päi rõhutab, et ülikülmaravi koosneb kahest etapist: külmaseansist kambris ja võimlemisest saalis. Selle juures juhendab patsienti instruktor. Ka meil järgneb külmaseansile võimlemine, kuigi pole veel selliseid tingimusi, kui on Toshima Yamaushi suures reumakeskuses Jaapanis. Seal saadetakse patsiendid koos ravipersonaliga mägedesse matkama ja maratoni jooksma. Samuti pannakse võimlemisele suurt rõhku Reinhard Fricke juhitavas reumakliinikus Saksamaal.

Külmaravi eest maksab haigekassa

Kas kõik valutavad kaelad-seljad saavad sirgeks? "Kas on olemas ühtki universaalset imeravimeetodit? Muidugi, kui välja arvata kuulus ligimese armastamise ja üldise andeksandmise meetod," vastab Tõnis Päi selle küsimuse peale küsimusega.

"Ma ei püüa väita, et külmaravi on kõigil juhtudel ühtviisi efektiivne, kuid enamik saab sellest abi," ei kõhkle Tõnis Päi. "Reumatoidartriiti haigestunuid vaevavad töövõimetusperioodid lühenevad või kaovad hoopis. Samuti julgen väita, et on õnnestunud vähendada artriidihaigete invaliidistumist."

Sellel talvel töötas ülikülmkamber Pärnus Estonia= taastusravikeskuses. Maikuu lõpust alates saavad haiged abi ka Tallinnas Järve haiglas. Külmaraviseansside eest maksab haigekassa. Patsiendid võivad tulla ka saatekirjata.

SILJA ILD