Paljud soomlased põgenesid Saaremaalt jaani veetma hoopis Hiiumaale. Põhjusel, et Saaremaal on juba liiga palju soomlasi. Aga pole ka ime, sest vähemalt kogu jaanikuu ja juba enne sedagi on Soome MTV3 ja ning muu meedia Saaremaad ja saarlust ja ilusat suvekodu vanas kolhoosi rahvamajas promonud. Mina kade ei ole, aga eks sel soome rahval läheb varsti Saaremaal kitsaks, eriti kui omasid on nii palju ees.

Eestlased olid jaanile peaaegu käega löömas. Neli vaba päeva, põhja- ja loodetuul hajutasid jaanitunde peaaegu laiali. Aga eestlane teab, et kui jaan tahab kasukat, siis tuleb talle kasukas anda. 10-kraadisel jaaniõhtul läheb ka labakuid vaja ja nii me neid jaaniõhtuks varusimegi.

Ja kui siis jaanilaupäeva hommikul jaanipäike tuli, heldis eestlase külmavõetud nägu äkki naerule. Kes veel jõudis, sõitis Jõhvi paraadile. Isegi Maardu linnas lehvisid majadel sini-mustvalged lipud. Vaidlesime lapsega, kumb on suurem püha, kas jõul või jaan.

Kui eestlane jaanitulele ärkas, olid põhjamaa naabrid supermarketitest oma jaanitoidud ära ostnud. Aga jaaniõhtu tunne tuli sellestki, et bensiinijaam Peterburi teel, enne Jõelähtme kirikut oli toidust tühi nagu kell. Bensiini oli, ja seda nõutasid autotäied kutte, kelle puhul justkui alateadlikult silmad, et kuidas roolisistuja kainusega lood on. Politseid suurt näha ei olnud ei enne ega pärast jaani, aga mulle tundus, et kutt-autod on vähekene ettevaatlikumaks muutunud.

Oma paarisaja roolijoodikluse juhtumiga jäimegi vist seekord soomlastele alla – ainuüksi Helsingi politsei sai 655 väljakutset, nende seas arvukalt napsitanud juhtidega juhtumeid. Näete siis, kuidas peaministri langemine mõnes riigis mõjuda võib, eestlane ei kõssakski!

Aga seda juttu ma ei usu, et Eesti elanikud võidupühast midagi ei tea ja võtavad seda ainult jaanilaupäevana. Maardu ümber oli roheline aas täis piknikulisi ja autokummid tossasid nii, et taksojuhid kurtsid silmi kipitavat.

Eestlane aga laulis nii, mis jaksas. Ja eriti lõõtsmooniku saatel saab hästi laulda neid sõjaväelaule – taram-taram – kohe nii hästi kõlab! Ja oli põhjust laulda ka – Võnnu pärast ja jaanipäikesele, selle kõige pikema päeva ja mitmekümne läheduses kumava jaanitule pärast, ja selle pärast, et vihma ei sadanud ja suvi oli korraga käes ja labakud ning karvamütsid jäid sedapuhku auto pagasiruumi.