Ratsionaalne kaalutlus?
Miks siis nüüd korraga EKREle "korv" anda? Või teisipidi: miks alles nüüd? Võib-olla oli tegu lihtsalt Kaja Kallasele varemgi omase otsustusvõimetusega. Aga võib ka olla, et eilse avalduse taga ei ole mitte hilinemisega kohale jõudnud arusaam väärtussüsteemide sobimatusest, vaid sootuks ratsionaalsem poliittehnoloogiline kaalutlus.

Näitavad ju viimaste kuude gallupid selgelt, et reformistid on sisuliselt minetanud lootuse märtsivalimisi võita ja seetõttu panustatakse nende peakontoris üha enam võimalusele, et järgmises valitsuses ollakse parimal juhul vaid Jüri Ratase väiksema partnerina. Ambitsioonitase on tunduvalt alla lastud ja selles olukorras ei ole EKRE mitte niivõrd moraalselt vastuvõetamatu, kuivõrd lihtsalt poliittehnoloogiliselt ebavajalik.

Aga kui Kaja enam pole?
Kui see on nii, siis ei saa kuidagi välistada, et ühel päeval, kui matemaatika lubab, tuleb Reformierakonna esimees tagasi "välistamise välistamise" juurde ja tunnistab EKRE taas igati aktsepteeritavaks võimupartneriks. Ning samuti võib juhtuda, et kui Reformierakond märtsis võitja tulemusele väga märkimisväärselt alla jääb, asutakse ebaõnnestunud liidri asemele uut otsima. Ja ei ole ju eriline saladus, et mitme potentsiaalse troonipärija jaoks on liberaalse demokraatia kaitsmine prioriteetide reas veel tunduvalt tagapool, kui see on Kaja Kallase puhul.

Nii et ehkki Kallase hilinenud avaldus on samm õiges suunas, oleksin ma sellest mingite ammendavate järelduste tegemisega esialgu ettevaatlik.