Pind ja palk silmas

“Mina olen aus, mina võitlen korruptsiooniga,” teatab “eetikapartei” esindaja. Seda juttu oleme kuulnud. Kas keegi veel mäletab, miks tänaste sõimajate toetus nii madalaks langes? Asjad hakkasid halvaks minema kahe suve eest, kui IRL hakkas kriminaale oma liikmeks värbama. (“Tapja, peksja, varas, petis, roolijoodik. Kolmandik IRLi Pärnu uusliikmeid on kriminaalkurjategijad” 03.06.2015). Meenub vanasõna pinnust ja palgist. Raivo Aeg räägib sajast miljonist eurost, mis lähevad Tallinna linnasüsteemis iga-aastaselt kaotsi korruptsiooni tõttu. Tegemist on lahmimisega. Ta ei suuda ta nimetada ühtegi korruptanti, kes täna linnasüsteemis töötab, ammugi seda väidet tõestada.

Nagu “Maahommiku” kordussaade

Sisu mõttes on seis nukker. Kõik, kes pidanuks opositsioonis jõudu koguma, ideid nuputama, mõjuvad sama luitunult nagu terve suve ETVst näidatud “Maahommiku” kordussaade.

Tegus Tallinn rääkis Eesti Ühistupanga kahjulikkusest – seni, kuni pani leivad ühte kappi selle panga idee ühe loojaga.

IRL pole suutnud siiani täisprogrammi esitada. Reformierakonnal asendab sisu gigantomaania – kui juba midagi teha, siis kohe Helsingi tunnel ja hüperloopi transpordilahendus. Kuskil räägitakse ka midagi monorelsist, kuid väga suurte ideede väljakäimine viitab sellele, et polegi kavas neid ellu viia. Nelja aasta pärast ei mäleta keegi, et seda kord lubati. Selliste ülespuhutud kavadega on teravas kontrastis Reformierakonna volikogu fraktsioon, mis korraldas sel nädalal meeleavalduse linnavalitsuse vastu. Kohal oli neli saadikut. Alla poole.

Mõnedel on tõsiseid raskusi faktidega. Nii hindas ERRis esinenud roheliste juht Züleyxa Izmailova Tallinna eelarvet üle kümne korra väiksemaks kui see tegelikult on. Austatud konkurent, 60 miljonit ligikaudu läheb meil ainult erinevateks teederemontideks, mitte pole kogu eelarve suurus.

Vaba Tallinna Kodanik pole jõudnud palju teha, kuid juba on nad jõudnud esitada ettepaneku avada üks bussiliin, mis küll tegelikult juba töötab.

Rääkige oma asjadest

Vastu olemisest on vähe. Keskerakonna ainuvõimu lõpetamine on kõigil idee number üks, aga sel juhul ideed polegi.

Kõik teavad, et te tahate panna kinni Pealinna, Tallinna TV, mõned tahaks maha lõhkuda Linnahalli, ära jätta Reidi tee. Vallandada viimasegi keskerakondlase. Aga mida te ise teha tahate? Midagi rajada? Veel pikema tunneli? Igaühele trammi osta?

Me ei kuule eriti ideid uutest spordikeskustest. Me ei kuule suurt venekeelsete integreerimise mõtteid peale selle, et lasnamäelased tuleks opositsiooni arvates kiiresti eestlasteks muuta. Me ei kuule lahendusi, kuidas panna liikuma üha suurem hulk autosid, mis saabuvad Helsingi laevalt. Ei suuda meenutada, mida peaks opositsionääride arvates tegema näiteks Mustamäel. Tänane linnavalitsus tahaks sinna teha ujula koos sauna ja pallisaaliga. Ei ole sama võimas kui hüperloop või monorelss, aga kulub inimestele ära ja saab valmis ka.

Mul on ettepanek: head konkurendid, lõpetage harrastusteater ja muu palagan. Rääkige sellest, mida te ise teha tahate, mitte seda, miks praegune linnavalitsus halb on. Ei ole mõtet panna üles plakatit “Anto Liivat, pädev abilinnapea.” Sest ta pole abilinnapea. Või kui ta on, siis tegi ta sel nädalal tööluusi.