Miks tegime üldse lisaeelarve? Hea meel on tõdeda, et linna tulud laekuvad hästi, linnaasutuste omatulud on kavandatust suuremad ja rohkem oleme teeninud ka reklaamimaksu ja maamaksu.

Tööjõudu ei tohi kaotada

Üks oluline eesmärk selle lisaeelarve juures oli tõsta bussi-, trolli- ja trammijuhtide palku juba 1. oktoobrist kolme protsendi võrra. Elame olukorras, kus terve tööjõuturg vaevleb töökäte puuduses. Meie kohustus on mitte kaotada oma väljaõppinud juhte ja tagada Tallinna linnatranspordi sujuv toimimine kõikides oludes.

See mõõdukas tõus ei jää viimaseks, vaid sellele järgneb uuel aastal kuueprotsendine palgatõus. Mul oli kahju, et sotsiaaldemokraadid leidsid, et palgatõusuga kannatab viivitada ja hääletasid lisaeelarve vastu.

Teine oluline siht on parandada teede ja tänavate seisukorda. Saame eraldada 2,4 miljonit eurot lisaraha teederemondiks. Sellest lõviosa, 1,9 miljonit eurot läheb kvartalisiseste sõidu- ja kõnniteede heaks.

Kolmas märkimisvääriv eesmärk oli käimasoleva valgusfestivali toetamine. „Valgus kõnnib“ festival, mis toimub sellel aastal mitte ainult Kadriorus, vaid ka Tallinna vanalinnas, on ennast edukalt tõestanud ja haarab linlasi. 535 000 eurost tänavavalgustuse, valgusinstallatsioonide, tule- ja valgusprojitseerimiste heaks läks osa selle festivali toetuseks. Kakssada tuhat kulub veel Kadrioru pargi kordategemiseks — seda ka torustiku korrastamiseks.

Toetusi Kanterist ja PÖFFini

Loomulikult peab linn toetama ka spordi- ja kultuuritegevust. Lisaeelarve aitas katta kettaheitelegend Gerd Kanteri lahkumisvõistluse kulusid Kadriorus 15 000 euroga, praegu käimasoleva elektriautode ralli kulusid 20 000 euroga ja Filmitegijate Ekspordiliitu 20 000 euroga. Samuti sai Pimedate Ööde Filmifestival täiendavat toetust 35 000 euro jagu.

Lisaraha said Tallinna vaatamisväärsused ja vaba aja veetmise kohad. Nii näiteks eraldasime 133 000 loomaaia rajatiste remondiks ja soetusteks. Botaanikaaia palmimaja ning majandushoone uuendamiseks kulub 125 000 eurot.

Tallinn peab panustama ka sotsiaal- ja haridussfääri arengusse. Lisaeelarve näeb ette raha kaheksa lastekaitseametniku värbamiseks linnaosavalitsustes. Peale selle suurendame lasteaedade toidukulusid ligi miljoni euro võrra. Vene kultuurikeskuses eraldasime raha, et ka liikumispuudega inimesed pääseks kergemini sisse. Lisaks saame panustada lasteaiaõpetajate palgatõusu heaks.

Mul on hea meel, et selle lisaeelarve menetlemise käigus õnnestus teha ka koostööd opositsioonijõududega. Saime ligi veerandsada muudatusettepanekut, neist arvestati osaliselt või täielikult kolmandikku. Poolthääli me neilt ei saanud, aga mõne hea ettepaneku ikka.