Otsustasin valitsusse kutsuda konkreetsetele ametikohtadele sobivaimad isikud lähtudes mitmetest teguritest, sealhulgas nii häälte arvust kui ka isiku senisest poliitilisest tegevusest. Olen varasemalt teinud ka teisiti - kutsunud ministriks inimesi väljaspoolt poliitikat. See valik õigustas ennast toona igati, kuigi tekitas põhjendatult küsimusi pikalt parlamendis head tööd teinute seas. Vahetult peale valimisi on Reformierakonnal olnud tavaks valida ministrid ennekõike rahva mandaadi saanute hulgast. See ei ole mingi kohustus, aga ilus tava ja ma jätkasin seda.

Ei ole küll rangelt jälgitud teadlik valik, aga kindlasti mitte ka päris juhus, et seitsmest ministrist tervelt viis on erakonna kaheksa suurima häältesaagiga isiku hulgast (kusjuures ülejäänud kolm esikaheksast on a) just Euroopa Parlamenti tööle asunud Urmas, kelle kohene tagasikutsumine tunduks küllap ootamatu nii erakonnakaaslastele kui avalikkusele b) esmakordselt parlamenti valitud Toomas, kes ütles ise nii omadele kui avalikult, et eelistab enne parlamendis kogemust saada ja siis tulevikus võiks kõne alla tulla ka ministriroll ning c) Ants, kes on väga tugeva kaitseprofiiliga ning kes võiks Riigikogus juhtida näiteks NATO PA delegatsiooni (lootuses, et meil õnnestub suurima fraktsioonina saada selle delegatsiooni juhi koht).

Hanno tugev tulemus suhteliselt väikesest ringkonnast oli kogu Eesti peale 12. ja Arto enam kui 2500 häält 17. tulemus. Kes soovib arvutada protsendina ringkonnas kokku antud häältest, saab ka neile kõrgema koha. Näiteks 2011. aastal kutsuti valitsusse esimese kaheksa "häältemagneti” hulgast neli, lisaks 10., 11. ja 19. Seega - kui võtta kriteeriumiks ainult häälte arv - on valik igati loogiline ja sarnane varasemale praktikale.

Saadud häälte arv ei ole kunagi olnud (ega saa ka olla) ainus (ja mõnikord isegi mitte peamine) kriteerium. Minu jaoks on väga oluline arvestada ka inimeste panust erakonna ülesehitamisse ja rutiinsesse igapäevatöösse parlamendis või muul ametipostil. Iga oma tööd südamega tegeva parlamendisaadiku, omavalitsustegelase, nõuniku või kampaaniamanageri tööd tuleb hinnata samavõrd olulisena kui tuhandeid hääli saanud esinumbrite oma. Erakond ei ole ainult esinumbrid, meid on 13 000.

Olen valmis iga konkreetse inimese valikut põhjendama ka eraldi, kuigi tegelikult tean, et mitte kellelgi ei ole põhjust kahelda ühegi minu poolt välja valitud ja juhatuse poolt kinnitatud isiku pädevuses. Kõik valitud on ka kas erakonna juhatuse liikmed (sh. kaks aseesimeest) või varem erakonna juhatusse kuulunud (volikogu esimees Kristen ning Arto). Kõigil on seljataga kogemus parlamendist ja/või valitsusest.

Komisjonidest ja fraktsiooni juhtkonnast:

Selleks, et vastutusjaotuse tervikpilt oleks kõigil ees, otsustasin peale juhatuse liikmetega konsulteerimist esitada oma nägemuse ka fraktsiooni esimehe ja komisjonide juhtide vastutusjaotusest. Kui komisjoni juhile tuleb kasuks varasem kogemus Riigikogu tööst, siis fraktsiooni juhile on see suisa kohustuslik. Urve on aga palju enamat kui lihtsalt kogenud parlamendisaadik. Kõik, kes temaga koos on töötanud, teavad seda hästi.

Kõikide komisjonide juhtide kohta esitasin oma nägemuse juhatusele ja rõhutasin, et see on minu ettepanek, mida juhatus saab vaid teadmiseks võtta, sest otsuse langetab fraktsioon. Mis ei tähenda muidugi, et juhatuse liikmetel ei oleks võimalik oma arvamust avaldada kas koosolekul või listis.

Nüüd naistest:

Peale seda, kui minu esimene valitsus osutus Eesti kõigi aegade naisterohkeimaks (Reformierakonna delegatsiooni sooline tasakaal seejuures täpselt 50:50) ning vastvalitud Reformierakonna fraktsioonis on sama palju naisi kui eelmises kahes (2007 ja 2011 valitud) fraktsiooni koosseisus kokku, on küllalt keeruline mõista ükskõik millist vihjet selle kohta, et ei ole piisavalt toetatud naiste esindatust. Olen alati lähtunud sellest, et igasse rolli tuleb leida konkreetsel ajahetkel kõige sobivam isik.

Kuigi pikk valimiskampaania ja valimisvõidule järgnenud 38 päeva läbirääkimiste laua taga ilma ainsagi vaba hetketa on olnud paljudele meist veidi väsitav, oleme just jõudnud maratoni starti.

Soovin meile kõigile kindlameelsust valitsusliidus kokku lepitud sihtide ning Reformierakonna programmi elluviimisel.

Taavi

P.S. Alles eile sai lõplikult paika meie valitsusdelegatsiooni koosseis ja ka see, kes asusid asendusliikmena Riigikogu liikmeteks. Nüüd on võimalik asuda tulevikuplaanidest rääkima ka nendega, kes seekord valituks ei osutunud. Mitte keegi ei pea tundma end kõrvalejäetuna.