Sõjamasina käikulaskmiseks on vaja poliitilist tahet. Kas Venemaal on täna see poliitiline tahe? Mina väidan, et hetkel ei ole.

Mis saab Venemaast järgneva kümne aasta jooksul? Idanaabri puhul on asjad eriti ettearvamatud. Jälgides tihedalt Vene telekanaleid, siis näidatakse seal tihti jutusaateid, mille teemadeks on NATO, Baltikum ning Venemaa tulevik. Mulle terendab nende saadete sisust suurriiklik nägemus oma huvide igakülgsest eelistamisest teiste riikide huvide ees.

Kas suurriiklik, et mitte öelda imperialistlik nägemus, saab prevaleerima järgneva kümne aasta vältel? Hetkel tundub, et see stsenaarium on küllaltki reaalne, eriti kui vaadata kuidas Venemaa võimupüramiid on ehitatud üles sisuliselt ühe kolmetähelise organisatsiooni toel.

Kui rääkida Eesti kaitseväe ekspertidest, siis meie asjatundjad omavad Venemaa kohta tehnilisi andmeid ilmselgelt üle NATO keskmise. Me oleme ju Venemaa naaberriik.

Info, mis meile naaberriigist imbub on ehedam ja vahetum, kui see teave, mis läbi kõigi diplomaatiliste filtrite näiteks Pariisi või Londonisse jõuab.