Olen nõus alla kirjutama digi-TV eelnõu algataja Reformierakonna liikme Mati Eliste väitele, et linnatelevisioon on vajalik objektiivse, esmaallikast pärineva teabe edastamiseks Tallinna elanikele. Temale kuuluvad ka järgmised sõnad: “Kui teeme meediamonitooringut, siis jõuame tihtipeale arusaamisele, et meedia ei ole lõpuni objektiivne, vaid katkendlik, kohati isegi kallutatud.”

Et Mati Eliste oli formaalselt sunnitud oma eelnõu tagasi võtma, see asja oluliselt ei muuda. Tema poolt on oluline algatus ning suur ühiskondlik selgitustöö ära tehtud. Eile linnavolikogus küsiti mult mitmeid kordi, kes siis ikkagi oli see reformierakondlane, kes Elistel n.ö “näpud sahtli vahele tõmbas”. Aga see küsimus pole üldse nii oluline, seda vastust teatakse nii Keskerakonna kui ka opositsiooni poolel tegelikult väga hästi. Määrav on, et hea algatus on tehtud, tõde on välja öeldud ning linna juhtkond läheb selle ideega edasi.

On selge, et igal korralikul linnal on oma televisioon. On Peterburil, on Brüsselil, on ka Helsingil. Tallinna ees seisab küsimus, kas mandume ääremaa külaks või suudame kasvada tõeliseks linnaks. Euroopa suurlinnade mõttes oleme me ju täna alla keskmise. Kui meie soov on areneda ning pakkuda konkurentsi näiteks Helsingile või ka Riiale, siis tuleb ka hakata käituma suurlinnana.

Helsingis on linnatelevisioon selle aasta maikuust juba käivitatud. Seal on tingimused selle spontaanseks tekkimiseks samad kui meil: üleriiklikkusse meediasse ei murra linna uudised läbi ning meedia on koondunud kitsa grupi ärimeeste kätte. See on aga oht demokraatiale, sõnavabadusele ning mõtete paljususele. Meediakanalite paljusus tagab, et üldine meediapilt on rohkem tasakaalus. Seda nii regionaalselt, poliitiliselt kui ka rahvuslikult.

Kõik telekanali käivitamisega seotud küsimused ja üksikasjad - tegelikud kulud, tehnilised lahendused, programmi sisu jm - peavad saama selgeks asjatundjate töörühmas, mis volikogu otsuse kohaselt jääb linnavalitsuse ülesandeks. Sihtrühmaks on kogu Tallinna, aga miks ka mitte laiema piirkonna, tulevase Suur-Tallinna elanikkond. Kinnitas ju ka hiljutine visioonikonverents, et Tallinnaga on tihedalt seotud mitte ainult kuldse ringi valdade elanikud, vaid isegi kuni saja kilomeetri raadiuses elavad inimesed.