Keskus ühendab kolm erinevat tegevust, selgitas radioloog Vello Viirsalu. Haiget uuritakse ja vähikollet täpsustatakse röntgenkompuutertomograafiga, mis on pärit firmalt General Electric ja töötab kliinikus möödunud aasta veebruarist.

Uuringutele järgneb kiiritusravi täpne planeerimine kolmemõõtmelise planeerimisseadmega ning kavandatud ravi läbimängimine röntgensimulaatoriga. Alles siis, kui arvutis tehtud raviplaan on tegelikkuses läbi mängitud ning patsiendi kehal täpsustatud, järgneb tegelik kiiritamine. Viirsalu märkis, et nii planeerimissüsteem, simulaator kui kiiritusraviaparaat - lineaarkiirendi on ostetud firmalt Siemens. Selleks kasutas haigla 30 miljoni krooni suurust laenu Maailmapangalt.

Uues kompleksis on detsembrikuust tänaseni ravi saanud kümmekond patsienti. Viirsalu sõnul on vara rääkida parematest tulemustest, sest kiiritusravi esmast efekti saab hinnata kolme kuni kuue kuu pärast, lõplikku tulemuslikkust aga alles viie aasta pärast. Kirjanduse andmetele tuginedes peaksid uued seadmed võimaldama täpsemat, võimsamat ja ümbruskonnale ohutumat ravi.

Põhja-Eesti vähihaigete raviks avati 1994. aasta lõpus Tallinnas Hiiul Eesti Onkoloogiakeskuse uus kiiritusravikompleks. Tartu radioloogide hinnangul on eile Tartus avatu praegu Balti riikide moodsamaid.

ANU JõESAAR