Filiaalistatud kunst

Kogu protsessi juures jätab lõpuks halva maigu selle moraalne külg. Ma ei kujuta ette, kui solvunud võivad olla praegu muuseumi töötajad. Suurte pingutuste ja eneseohverdustega on üle elatud rasked ajad, töötajad on olnud vabatahtlikult palgata puhkusel, selleks et lõpuks lehest lugeda, et nende töökoht tahetakse kinni panna või filiaalistada. Ma ei tea, kas tegu on otsustajate puuduliku kasvatuse või teadliku käitumisega, aga leian, et see käib viisakuse ja hea tava vastu. Tooksin välja, et sama käitumismalli – küll teise ministeeriumi poolt – kasutati ka nii Tartu ülikooli maaliosakonna sulgemise afääris kui ka Eesti kunstiakadeemia uue hoone küsimuses.  
Soovitan kultuuriministril ja ministeeriumi ametnikel veel kord läbi lugeda koalitsioonilepingu kultuuripoliitika osa.  Tooksin välja punkti 3: „Kaasamine, koostöö väärtustamine loome- ja erialaliitude ning valdkondlike keskustega: a) riik peab eriala- ja loomeliite olulisteks  partneriteks kultuuripoliitika kujundamisel, loome toimivad koostöövormid valdkondade esindajate kaasamiseks. Väärtustame valdkondlike keskuste panust Eesti kultuuri arendamisse.”  
Praegu näitab riik end kui kalki üksiotsustajat, kes on asunud valdkondlikku keskust likvideerima. Miks sõlmida lepingut, millest ei kavatsetagi kinni pidada? Tartu linnavalitsusele tahaks öelda: pole mõtet käia avamistel võltsnaeratusega kinnitamas, et Tartu toetab kultuuri, kui see tegelikult nii ei ole. Viimaste kuude sündmused kultuuribürokraatia vallas ja linna hambutus nendele reageerimisel tekitab küsimust: kelle huve linn esindab? Kuni neile küsimustele selget vastust ei anta, mõjub kogu protsess pigem kinnisvaramahhinatsioonina kui avatud ühiskonnas toimuva vajaliku restruktureerimisena.