Peakate on esimene abinõu, mis kaitseb kuumaga kokkuvarisemise eest. Teiseks, ärge unustage end päikese kätte vedelema, vaid käige ringi, mängige palli ja liikuge ringi.

Kui kaaslane kaotab leitsaku käes teadvuse, tuleb ta kõigepealt päikesevarju toimetada. Mässige kannatanu jahedate märgade linade vahele. Kui kogu keha on üle kuumenenud, tuleb soojaks muutunud linasid pidevalt külmade vastu välja vahetada. Andke juua leiget või külma kohvi.

Kui kogu keha on punane ja villides, peab kindlasti kiirabi kutsuma. Aga kõigepealt tuleks villid puhastada kolmeprotsendilise vesiniku, rivanooli või pantenooliga. Kui ville ei ole, saab ka koduste vahenditega hakkama.

Kiirabi tuleks kutsuda ka siis, kui teadvusekaotuseni asi ei jõua, aga mõistus on ähmane, pea ja keha valutavad ning ajab iiveldama.

Sellisteks puhkudeks võiks võtta aspiriini, see peaks enesetunnet parandama. Kodus apteegikapis võiksid leiduda ka põletuseravimid, neist kõige tavalisem on pantenool. Käepäraseim kasutamiseks on aerosool-pantenool.

Pealemäärimiseks sobib olasool. See on küll kallis, aga mõjus põletuse leevendaja.

Lisaks kuumusele võib suvel ka külm liiga teha. Kui autoklaasi alla lasta, võib juhtuda, et saate keset südasuve külmetushaiguse kaela. See võib endast märku anda kohe õhtul, kui kael muutub kangeks ja valusaks. Leevendust toovad aspiriin ja analgiin. Laeluugiga autos tuuletõmbust ei teki.

Häda võib kaasa tuua igasugune järsk temperatuurimuutus. Vale riietuse tõttu on lapsi koguni kiirabiautoga haiglasse tulnud toimetada. Eriti raske on vanemal mõistatada, kas panna imikule riideid juurde või võtta vähemaks.

Vanasti kuumenesid beebid massiliselt kinnistes vankrites, kuhu neid magamiskottidega lõunauinakule sätiti. Nüüd on vankrid õnneks õhulisemad. Kõige paremini tajute imiku kehatemperatuuri, kui kannate teda kotiga oma kõhul või seljal.