Suvel tudengid haihtuvad

Eesti sotsiaal-majanduslike olude tõttu (loe: majanduslikult heal järjel olevate vanemate puudumisest tingituna) on üliõpilased sunnitud võtma õppelaenu, mille suuruseks on umbes 1917 eurot aastas. See õppeaasta peale ära jagada (sest nagu kõigile on teada, lakkavad üliõpilased suvel eksisteerimast), on tudengil nüüd igakuiste kulude katmiseks umbes 213 eurot rohkem. Sellest tuleb maksta ära igakuised kommunaalmaksud ja terve kuu ka süüa ning eks igaüks võib siit juba ise edasi mõelda, kas sellise eelarvega saab üks tudeng endale mõne raamatu või paari uusi sokke lubada.
Erinevalt levinud arvamusest, et tudengid käivad tööl, sest neil on loengute kõrvalt hirmus palju vaba aega, käivad tudengid enamasti seetõttu tööl, et vähegi inimväärselt elada.
Kas sellises olukorras on mõistlik härra ministri plaan, et kui tudeng ei suuda õppemahtu 100% täita (= täiskohaga töö), siis lisatakse tudengi kulutustele juurde ka õppemaksu katmise kohustus? Olukorras, kus riigi toetus võimaldaks tudengil vaid õppimisele keskenduda, oleks vastus jaatav. Senikaua, kuni tudengitele ei suudeta luua mõistlikku toetussüsteemi, jääb minu vastus selles küsimuses eitavaks.