Olen palju rääkinud eakate teenusmajade projektist. Teenusmaja on üks lisavõimalus, kuidas vanaduspäevi väärikalt ja muretult veeta. See ei asenda ei hooldekodu ega koduhooldust. Teenusmaja on mõeldud eakatele, kes on veel tegusad ja tulevad endaga toime, kuid ei soovi enam oma majas või korteris elada, sest sellega kaasnevad olmemured, igasugused parandused, küttemured ja koristamine, ning üksildus.

Väljaõppinud personal annab kindlustunde

Kõigil eakatel pole lapsi ega sugulasi, kes saavad kohe kohale tulla kui kraan lekib või on tarvis lund rookida. Teenusmajas elades saaks nendest muredest priiks, seal on olemas vastav personal, kes kõiki vajalikke teenuseid osutab. Lisaks oleks kõik korterid ühendatud valvesüsteemiga ning kui midagi juhtub või tekib äkiline tervisehäire, on abi kohe kättesaadav. See annab lastele ja sugulastele turvatunde, et eakatega ei juhtu ootamatuid olukordi. Lapsed saavad rahulikult tööl käia ega pea tundma südametunnistuse piinu, et pole kiire elutempo juures ikka veel jõudnud vanemate elutoa lampi parandada või küttepuid tuua.

Eakate teenusmajas elades ei pea keegi tundma üksildust, sest majas elavad samaealised, kelledega juttu puhuda ja muljeid vahetada. Kui aga seltskonda ei soovi, on päeva lõpuks võimalus oma korterisse eralduda ning seal rahulikult segamata aega viita.

Teenusmajas võiks asuda 50-75 ühe- või kahetoalist kõigi mugavustega üürikorterit. Majas peaks olema restoran, kus saaks soovi korral einestada. Miks mitte ka seltskonnaruumid ning väike võimla, saun, käsitööruumid, perearsti vastuvõtt ja juuksur. Maja asukoht peaks olema keskuses, hea ühistranspordiühendusega, et elanikud saaks kerge vaevaga käia päeval poes või õhtul kontserdil.

Teenusmaja annab eakatele vabaduse ning võimaluse ise otsustada, kuhu minna ja mida teha, nad ei oleks enam vaba aja veetmisel sõltuvad oma lastest või sugulastest.

Taskukohane võimalus

Majanduslikult on see kõik võimalik ja taskukohane. Oma korteri või maja müümisel saab üürikulud pikaks ajaks kaetud ja jääks veel ülegi. Jutt, et maja ei saa müüa, sest seda hoiame lastele, pole enam täna päris tõene. Tavaliselt on lastel vanemate pensioniikka jõudes juba oma elu, nad on saanud vanematelt hariduse ja jaksavad omal jõul edasi minna.

Kokkuvõtteks, teenusmaja on mõeldud tegusatele eakatele, annaks lastele turvatunde, eakatele seltskonna ning valikuvõimaluse ise oma elu korraldada.

Sääraseid maju on Põhjalas pea igas suuremas keskuses ja need toimivad edukalt. Ehitame nüüd ühe näidismaja Tallinna. Kui see toimib, kerkib neid ka mujale Eestisse nagu seeni pärast vihma.

Kodanikualgatusele on vaja 1000 allkirja, et riigikogu arutaks teenusmajade projekti. Allkirja saab anda siit.