Möödunud nädalal tegi Soome sotsiaaldemokraatide parlamendisaadik Kimmo Kiljunen ootamatu ettepaneku vahetada 1917. aastast ehk riigi iseseisvumisest saadik kasutusel olev Soome hümn uue vastu.

Põhjendus: sama viisiga hümn on eestlastel, mis tekitab rahvusvahelises suhtluses sageli segadust.

Kiljuneni poolehoidjad peavad ettepanekut õigeaegseks, sest 1. mail saab Eestist Euroopa Liidu liige ja segadused sagenevad veelgi.

II maailmasõja eel ühine hümn erilisi segadusi ei tekitanud, sest raadio oli vähe levinud ja televisiooni polnud üldse. Kui Nõukogude Liit Eesti okupeeris, sai Soomest 50 aastaks hümni ainuvaldaja. Eestisse kandunud Soome raadio- ja telesaated aitasid kaasa, et eestlased nende aastatega oma hümni ei unustanud.

Ühine hümn aitas okupatsiooniaastail meie Eesti vendi, teeme neile nüüd veel ühe kingituse – anname Paciuse loo nende ainukasutusse, soovitab Kiljunen, pakkudes Soome uueks hümniks Sibeliuse “Finlandiat”.

Le Monde: Aidsiepideemia endises kommunismiblokis

Prantsuse ajaleht märgib, et mitmel Ida-Euroopa maal ja endistes liiduvabariikides on aidsiepideemia levik maailma kiiremaid.

Enim on hiv ja aids tabanud Venemaad, Ukrainat, Valgevenet ja Moldovat, aga ka Eestit.

Kõige rohkem on nakatunud noori, linnades elavaid mehi. Venemaal, Ukrainas ja Eestis võib nakatunud olla juba vähemalt 1 % rahvastikust. Viirus levib neis kolmes riigis nii kiiresti, et on raske uskuda võimalust lähemal ajal see pidama saada. Ajaleht märgib, et paljudes Ida-Euroopa riikides on vanglatest saanud “hi-viiruse inkubaatorid”.

Die Welt: Euroopa Komisjon nõuab Eesti–Vene piirilepingut

Saksa päevaleht kirjutab, et Euroopa Komisjon taotleb Venemaalt piirilepingu sõlmimist Eesti ja Lätiga.

Venemaa ei soovi aastal 1997 EL-iga sõlmitud partnerlus- ja koostöölepingut uutele liikmesriikidele automaatselt laiendada ning piiriküsimus võib veel kauaks lahtiseks jääda.

Venelaste väitel toob EL-i laienemine neile aastas ligi 150 miljonit eurot (2,3 miljardit krooni) kahju. Selle hüvitamiseks nõuab Moskva EL-ilt suurt rahalist toetust Kaliningradile, tollide alandamist, Vene kaupade sisseveokvootide suurendamist ning viisavabaduse laiendamist oma kodanikele.