Sügis on aeg, mil nii täiskasvanud kui ka lapsed kättpidi mullas siblivad. Pesemata aedviljad ja mustad käed suurendavad ohtu nakatuda parasiitidesse.

Nakatutakse peamiselt suu kaudu. Organismis võib olla ühtaegu üks kuni tuhat parasiiti. Samal ajal võib organismis olla mitu parasiidi eriliiki.

Nakatunud inimesel võivad tekkida närvisüsteemi häired, kõrgeneda erutuvus. Ent parasiit võib organismis põhjustada ka allergilisi muutusi veres ja nahal. ühtlasi kahjustab sooleparasiit soolele kinnitudes limaskesta. Parasiidi ainevahetuse tagajärjel võivad tekkida sooles imendumishäired, mis omakorda võivad põhjustada seedetrakti häireid, iiveldust ja kõhulahtisust.

Väikelastel häirub uni, nad võivad öösiti hakata hambaid kiristama või kiljuma, neil langeb söögiisu. Lastel kaob mängulust, täiskasvanutel töövõime.

Kõige sagedamini esineb naaskel- ja solgetõbi. Kuid kuhugi pole kadunud ka laiussi põhjustatav difüllobotrioos ning piuguss- ja kääbuspaelusstõbi. Naaskelsabatõbi on kõige enam levinud koolieelikute hulgas.

Lastekollektiivides võib olla nakatunuid 10-12 protsenti. Linaluu-usse põhjustavad mustad käed, määrdunud mänguasjad ja koduloomad. Kui laps on ussimuna alla neelanud, areneb sellest juba mõne päeva pärast sooleparasiit.

Naaskelsabad kasvavad 1-1,2 cm pikkuseks ning elavad jämesooles või peensoole alumises osas. Emasuss ronib öösiti päraku piirkonda munele, jättes endast maha 12 000 muna. Naaskelsabatõppe võib laps end üha uuesti nakatada. 4-8 tunni möödudes on riietele munetud muna küps ning sellest areneb uus uss.

Muidugi on võimalik naaskelsabadest ravimite abil vabaneda, ent neistki pole kasu, kui ei peeta puhtust. Kui lapsel on ussid, tuleb talle ööseks püksid jalga jätta. Nii ei pääse uss munema linale või patjadele.

Naaskelsaba muna võib levida ka õhu kaudu. ühe pereliikme nakatumisel tuleb ravida kogu peret. Juhul, kui vanem märkab lapse kakas ussi, tuleb kohe arsti poole pöörduda.