Eesti, kes soovib tugevdada sidemeid NATO-ga – käsitledes seda kui turvalisuse tagajat suhetes Venemaaga – on entusiastlikum. Peaminister Andrus Ansip on öelnud, et soovib rohkest avalikust vastuseisust hoolimata jätkata missiooni ka pärast seda, kui mandaat detsembris lõpeb.

Iraagis teenivad Eesti mehed on rahul. “Me õpime palju, näiteks seda, mida tähendab olla tule all,” ütleb 25-aastane seersant Peeter Heinsaar. Sama kinnitab ka seersant Ramil Sadikov (30): “Bosnias võid rahulikult istuda ja loodust nautida, siin aga pead hoidma silmad lahti.”

Ka 23-aastane kapral Toomas Künnapuu kinnitab, et talle meeldib olla missioonidel.

Mitte ükski Iraagi missioonil olev Eesti sõdur ei räägi võitlusest terrorismiga ega demokraatiast. Nad kõik on “täiskohaga professionaalid vabatahtlikus armees”, kirjutab ajaleht. Neile tähendab Iraagi missioon seiklust, kogemust, karjääri edenemist ning 500-protsendilist palgatõusu 1700 naelani (u 40 000 krooni) kuus.

USA ohvitserid on kiitnud Eesti sõdureid, kes on suutnud leida mitmeid relvapeidikuid. Eestlased saavad hästi hakkama ka seetõttu, et neid on treenitud geriljasõjaks.

Iraagi kohalikud peavad eestlasi sageli venelasteks. “Ma olen sellest nii tüdinud, et ütlen neile, et tulen kuu pealt,” ütleb seersant Heinsaar.

Turun Sanomat: Eestist ei osteta ravimeid kokku

•• Kuigi Soome kodanikel on lubatud Eestist viia kaasa ravimeid aastaseks vajaduseks, ei ole soomlased siiski suures koguses ravimeid Eestist kokku ostnud. Apteekrite lehe tellitud uurimuse järgi on vaid üheksa protsenti soomlastest käinud Eestist ravimeid ostmas.

Peaaegu eranditult ostetakse käsimüügiravimeid, retseptirohtusid on Eestist ostnud vaid pool protsenti tuhandest küsitletust. Käsimüügiravimid on Eestis keskmiselt kolmandiku ja retseptiravimid viiendiku odavamad kui Soomes. Soome retseptid siiski Eestis ei kehti, ka ei hüvita Kela (Soome vaste haigekassale) tavaliselt Eestist ostetud ravimeid.